Šta jedemo: U Bečeju prave pršute od uginulih svinja!

Na jednoj poljoprivrednoj farmi u okolini Bečeja pravi se pršuta od mesa crknutih svinja. U javnost je procurio snimak na kojem trojica radnika u potpuno nehigijenskim uslovima odsecaju meso sa životinja koje leže mrtve u blatu.

Pršut od mrtvih svinja u BečejuPriprema za tržište: obrada lešine za trpeze širom Srbije

Sa snimka napravljenog u Decembru 2013, koji je načinjen u okolini Bečeja, može se zaključiti da radnici, očigledno profesionalni mesari, s uginulih svinja spretno odsecaju delove mesa s buta, koije je namenjeno za sušenje i pravljenje pršuta, a ostatke leševa ostavljaju u blatu.

Prizor koji se vidi ne samo da je svetlosnim godinama daleko od propisa koije nalaže EU već ne zadovoljava ni osnovne higijenske standarde, jer se meso bukvalno vuče po blatu i prljavštini.

Tako proizvedene pršute kasnije završavaju na trpezama građana, a stručnjaci upozoravaju da konzumiranje takve hrane može prouzrokovati ozbiljne zaraze, pa čak i smrt. Sa druge strane, jasno je da neko od tog sistematskog trovanja ljudi zarađuje milione evra.

Komentarišući ova saznanja, profesor Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu, Sava Lazić, tvrdi da je reč o „biološkoj bombi“ koje može imati teške posledice po zdravlje ljudi.

„Onaj ko je tako nešto uradio, preuzeo je ogroman rizik i za ljude i za životnu sredinu. U uginulim ostacima životinja zadržavaju se toksini koji se ne ogu ni termički uništiti, a unošenje takvog mesa može imati pogubne posledice. Može doći do trovanja, povraćanja, dijareja, stomačnih problema, a isto tako i do oštećenja nervnog sistema, paralize, gubitka moći rasuđivanja, pa čak i smrti“, objašnjava Lazić.

Profesor Instituta za veterinarstvo Srbije, Božidar Savić, takođe ističe da su posledice konzumacije ovakvog svinjskog mesa katastrofalne.

Zelena ekološka partija - baner

„Za sada nisam čuo da se tako nešto radilo. S obzirom na to da u Bečeju postoji i kafilerija, moguće je da je u ovom slučaju to meso tamo odlagano i uništavano. S druge strane, ako je to meso predviđeno za ishranu, onda je to potpuno neshvatljivo. U zavisnosti od toksina koji su ostali u životinji i vremena koje je prošlo kada je životinja uginula, može doći do trovanja, ozbiljnih problema sistema za varenje, čak i smrti“, kaže Savić.

Profesorka Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Biljana Radojčić, kaže da je skandalozno da neko životinju „čereči“ usred blata.

„Čak da se uginula životinja sprema i za kafileriju, to mora da se radi u strogo kontrolisanim uslovima. Dakle, nikako napolju i u blatu. Nije isključeno da je ubijena strujom, što je dozvoljeno. Ali, u tom slučaju se meso sprema za prodaju, što znači da tek tad ne sme napolju da se obrađuje“, kaže profesorka i dodaje da „ne sme ni da pomisli šta bi se sve desilo da neko uginulu životinju istranžira i meso prodaje za ishranu“.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Šta jedemo: U Bečeju prave pršute od mrtvih svinja! | POŽAREVAC NA DLANU
  2. Šta jedemo: U Bečeju prave pršute od uginulih svinja! | POŽAREVAC NA DLANU

Ostavite komentar