STOP KRVAVIM KOŠULJAMA: Održana protestna šetnja Saveza za Srbiju

Cenzura medija danas u Srbiji gora je nego za vreme Miloševića * Mirjana Karanović i Duško Vujošević nisu se obratili prisutnima, iako je tako ranije najavljeno *“Javni servisi“ RTS, Politika, Večernje novosti i tabloid Kurir NISU NI POMENULI proteste dela opozicije koji čine sve frakcije Demokratske stranke * Listovi Danas, Informer, Srpski telegraf i ALO minimiziraju ceo događaj umanjujući broj ljudi koji su sinoć šetali Beogradom

Protest „Stop krvavim košuljama“ održan je juče u Beogradu, a učesnici su protestnu šetnju centrom grada završili na Trgu Republike uz poruku „Krenulo je, Srbijo“.

Saobraćaj koji je bio obustvaljen tokom trajanja šetnje je normalizovan.

Protest dela opozicije, koji je najavljen kao građanska protestna šetnja protiv nasilja, počeo je oko 18 sati okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Šetnja, koja je prema planovima trebalo da se završi kod Skupštine Srbije, produžena je, a kolona je odatle nastavila ka Takovskoj i zgradi RTS, a zatim Svetogorskom ulicom nazad ka centru grada i Trgu Republike.

Na čelu kolone istaknut je transparent sa natpisom „Stop krvavim košuljama“, u prvim redovima bili su lideri opozicije, a među okupljenima i brojne javne ličnosti.

Učesnici protesta su uzvikivali „Ua“, „Izlazite napolje“, a nosili su transparente sa natpisima „Štanglom u reforme“, „Svom snagom u glavu“, „Otvorite medije, ne glave opozicije“, „Uvek pištaljka, nikad više puška“…

U protestima pod parolom „Stop krvavim košuljama“ učestvovali su predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), ali su ih predvodile javne ličnosti – Mirjana Karanović i hercegovački glumac Branislav Trifunović, kao i poznati crnogorski košarkaški trener Duško Vujošević.

Protesti su završeni uz poruke okupljenima da je Srbija danas pokazala da je šira i jača od neke stranke i da nije poklekla.

– Hvala Srbijo, hvala Beograde što smo se okupili u ovolikom broju u borbi protiv diktature u Srbiji. Krenulo je Srbijo, krenulo je Beograde – poručila je Jelena Anasonović, jedna od učesnika protesta okupljenima na kraju šetenje.

Bivši demokrata i lider tzv. Levice Srbije Borko Stefanović rekao je novinarima na kraju protesta da je ovo početak kraja.

– Puno mi je srce kad vidim ovoliko ljudi. Srbija je danas pokazala da je šira od neke stranke ili fronta – rekao je on.

Saobraćaj u Vasinoj ulici u centru Beograda obstavljen je još pre 18 sati kada je krenulo okupljanje, ali potom je blokiran i celom trasom kojom su demonstranti prošli. Vozila i gradski prevoz nisu saobraćali u tom delu grada.

Na početku protesta, uoči šetnje, okupljenima se obratio hercegovački glumac Branislav Trifunović.

– Drago mi je što ste ovde a ne na Tviteru i Fejsbuku. Bitno je da ste shvatili da se ova borba ne može voditi palcem već nogama, rukama i grlom – rekao je Branislav Trifunović u obraćanju okuljenima.

On je političarima iz opozicije poručio da će „ovo sigurno proći“, i da kada „oni dođu na vlast ne dozvole da se njihovi prethodnici opet vrate“.

Ne dozvolite da se oni koji su bili u ovoj priči vrate. Ako se to desi i za vas imamo nešto – rekao je on, a potom pročitao, kako je rekao, „pesmu o pesniku“:

– Ispričaću vam priču o čoveku koga su nazivali izdajnikom, taj pesnik zarobljen u telu pravnika probao je sve. Krenuo je sa gajbicama itd. Pevao pesme ‘Kralobag, Karlovac Virovitica’, ‘Selidba u moj novi stan’, ‘Bulevari prijateljstva’… Onda je pesnik hteo da bude jedini, da se narod budi i leže uz njega, kupio je devet televizora, njegove pesme voleo je čak i poligraf…“, rekao je, između ostalog, Trifunović.

On je rekao i da se Mirjana Karanović i Duško Vujošević neće se obratiti prisutnima, iako je tako ranije najavljeno.

Među okupljenima bila je većina bivših i sadašnjih demokrata  a sada lidera opozicionih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju – Dragan Đilas sa decom, lider „Levice Srbije“ Borislav Stefanović, Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DSRadoslav Milojičić Kena, predsednikPokreta za preokret Janko Veselinović…

U koloni su bile i javne ličnosti, glumac Nikola Kojo, Rada Trajković, političarka sa KiM, advokat Boža Prelević, novinar Srđan Škoro, bivši predsednik DS Bojan Pajtić...

U protestnoj šetnju učestvovali su i stariji i mlađi građani, neki su došli sa decom. Bilo je i onih koji nisu učestvovali u šetnji, već su sa stane posmatrali kolonu.

– Bila sam na svim protestima od 1993. godine. Došla sam ovde da se borim protiv krvavih košulja – rekla je jedna gospođa koju smo zatekli u koloni.

Povod za održavanje šetnje navodno je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji je pre nešto više od dve nedelje zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Zbog povreda glave Stefanović je 23. novembra prebačen u Urgentni centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasečena mu je usna, a Dimić je zadobio više udaraca u glavu. Privedena su trojica muškaraca, Š. M., Ž. M., G. D., koji su osumnjičeni za napad, a Osnovni sud u Kruševcu odredio im je pritvor do 30 dana.

Jedna protestna šetnja već je održana u Kruševcu.

Tri protesta

U Beogradu su se večeras ukrstili putevi tri protesta – opozicionog, Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i protestne litije zbog potapanja manastira Valjevska Gračanica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*