Subotica: Proterali ekološko vozilo iz grada!

Vlasnicima najnagrađivanijeg izuma poslednjih decenija u zemlji, vozila na solarni pogon za prodaju sladoleda, braći Grabarević zabranjeno je da u Subotici prodaju sladoled jer najveći grad u Bačkoj nema odluku na osnovu koje može da dozvoli zauzimanje javne površine u pokretu.

Takva odluka nije postojala ni u Novom Sadu, ali kada su Josip, Jovica i Robert Grabarević zatražili dozvolu za rad u tom gradu dobili su rešenje za manje od mesec dana zbog atraktivnosti i zato što ispunjavaju sanitarne,ekološke i druge uslove. Osim toga, njihov izum je jedini na svetu te vrste u svojoj kategoriji patenata.

Kada su izašli na subotički trg komunalni policajac je u zapisnik njihov izum koji je na stotine doktora nauka ocenilo najvišom ocenom nazvao „improvizovanom tezgom na točkovima (bicikla)“ i protiv njih se sada vodi prekršajni postupak. Iako preduzeće „Solar Ice“ braće Grabarević plaća uredno poreze i doprinose na osnovu šifre delatnosti „pokretni ugostiteljski objekat“ Agencije za privredne registre, očigledno je lokalna odluka, odnosno, njeno nepostojanje iznad države.

Braća Grabarević su, podsetimo, osvojili Grand pri na „Tesla festu“, zlatnu plaketu, diplomu organizatora za najbolju inovaciju, pehar, pozlaćenu diplomu za najboljeg izlagača Tehnološkog univerziteta „Yashkar – Ola“ iz Rusije, statuu i diplomu za najbolji sklop inovacija u jednu celinu Saveza inovatora na „Tesla festu“, zatim nagradu na „Diskobolosu“, u konkurenciji 1.500 izuma na Međunarodnoj izložbi pronalazača „Arhimed“ u Moskvi dobili su više zlatnih medalja.

Za njihov izum su zainteresovani privrednici iz Rusije i predlažu im da proizvodnju započnu kod njih, imaju ponudu da u centru Segedina prodaju sladoled, Nemci hoće da kupe desetak mašina i pokrenu njihov način prodaje. Ne traže monopol, već da zaposle ljude u Subotici i omoguće i drugima da rade prodaju u pokretu. Ali, u svom gradu nisu prošli čak ni na lokalnom konkursu za ekološke projekte iako su uradili nešto što još niko u Srbiji nije uspeo da uradi i nisu na tome ostali već uvode i dalje nove tehnologije.

1 Comment

Ostavite komentar