Švajcarska: Solarne zemunice kao iz bajke (VIDEO)

Izgleda da su kuće u kojima žive Hobiti iz knjiga i filmova Gospodar prstenovaveoma dopadljive ljudima koji žele da grade i žive u kućama koje ne remete životnu sredinu. Tako su i stanovnici naselja Dietikon iz Švajcarske sagradili svoju verziju ovakvih kuća.

Solarne zemunice u Švajcarskoj 1

Ove solarne zemunice su delimično ukopane u zemlju, što doprinosi boljoj izolaciji i energetskoj efikasnosti. Projektovane su tako da ne remete svoje okruženje, uklapajući se u prirodne konture zemljišta umesto da samo stoje na njemu.

SNS baner

Površina parcele na kojoj se nalaze ove prelepe kuće je 4.000m2. Kuće su površine od 60m2 do 200m2. Tri kuće su trosobne, jedna je četvorosobna, tri su šestosobne i jedna ima sedam soba.

Solarne zemunice u Švajcarskoj 2

Sve kuće zaokružuju brdo u obliku slova “U” sa veštačkim jezerom koje se nalaze u dvorištu. Spavaće sobe su smeštene na severnim delovima objekata, dok se dnevne sobe nalaze na jugu. Kupatila se nalaze u podrumima, a svetlarnici omogućavaju prodor prirodnog osvetljenja do najnižih nivoa kuća.

Prizemlje je izgrađeno od torkret betona (mlaznog betona). Izolacija je obezbeđena slojem reciklirane staklene vune, dok polimer bitumen, otporan na prodor korenja i nanešen na torkret beton, čini  kuće vodootpornim. Takođe, svi prozori su izrađeni od recikliranog stakla. Zeleni krov, na kome raste trava i druge biljke, dodatno izoluje kuće. 

Solarne zemunice u Švajcarskoj 3

Specifična arhitektura ovih solarnih zemunica rezultuje u uštedi energije i do 50 odsto u odnosu na konvencionalne kuće. Iako spoljašnji izgled ovih kuća odaje utisak prirodne, organske arhitekture, one su unutra veoma prostrane i moderno uređene.

Pripremila: Jelena Baćanović

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Rws3hpc0kj0]

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar