Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Tanja Fajon: Nema napretka u Srbiji kada su mediji u pitanju

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon izjavila je danas u Beogradu da je brine situacija sa slobodom medija u Srbiji i informacije o nasilju i zastrašivanju novinara u zemlji koja teži da postane deo EU.

Na 11. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), Fajon, kopredsedavajuća tog tela, podsetila je da je Evropska komisija u prošlom izveštaju o Srbiji konstatovala da u oblasti slobode medija nije bilo nikakvog napretka, prenosi Glas Amerike.

“Do nasilja nad novinarima i zastrašivanja ne bi trebalo da dolazi u zemlji koja teži da se pridruži EU. Srbiji je potrebno pluralističko medijsko okruženje sa garancijama za zaštitu novinara”, rekla je Fajon.

Ona je na sastanku u Skupštini Srbije najavila da će u drugoj polovini novembra biti objavljen “non-pejper” dokument o vladavini prava u Srbiji.

Rekla je i da se za sredinu novembra priprema druga runda međupartijskog dijaloga i da veruje da će biti pronađen način da se u njega uključi i najveći opozicioni savez, Savez za Srbiju.

Izražavajući zabrinutost zbog nastavka bojkota rada parlamenta od opozicionih poslanika, Fajon je izrazila nadu da će se pre izbora situacija normalizovati i da će se opozicija vratiti u skupštinu.

Fajon je upozorila da Srbija ima najniži stepen usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i navela da Srbija nastavlja da intenzivira odnose s Rusijom i Kinom.

Dodala je da je u najboljem interesu EU da Zapadni Balkan bude njen deo, kako ne bi bio sredstvo i način za manevar trećih sila protiv Unije.

Kazala je da EP “nastavlja aktivnu podršku politici proširenja EU” i da zagovara članstvo Srbije u EU kao “najbolji način za prosperitet zemlje”.

Odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom Fajon je ocenila “kao ne najbolju”.

Fajon je izrazila nadu da će po formiranju vlade u Prištine biti nastavljen dijalog sa Beogradom.

Kopredsedavajući POSP-a iz delegacije Srbije Vladimir Orlić, poslanik Srpske napredne stranke, izrazio je nadu da će na sledećoj međuvladinoj konferenciji biti otvorena nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija tehnički potpuno spremna da otvori četiri poglavlja tokom finskog predsedavanja Unijom, do kraja godine.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da se nada da će do kraja godine biti otvoreno još pregovaračkih poglavlja, ali da je za to potrebno da Srbija ubrza reforme u oblasti vladavine prava.

“Pravosuđe, sloboda izražavanja, borba protiv kriminala i korupcije su ključne teme, a cilj nije otvaranje, već zatvaranje poglavlja, što će se dogoditi kad se reforme sprovedu”, navela je Norčič Štamcar.

Ona je ukazala da je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg rešenja između Srbije i Kosova važno za evropske integracije obe strane, ali i stabilnost i mir u regionu, a ministarka Joksimović ju je zamolila da kao predstavnik EU ne govori o Kosovu, već o Prištini, jer EU, prema rečima Joksimović, treba da se odnosi statusno neutralno prema dijalogu, navodi Glas Amerike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *