TEMA: Može li SNS samostalno da osvoji apsolutnu većinu u skupštini Srbije?

Navodno koketiranje nekih koalicionih partnera SNS, pre svega Dačićeve SPS, sa kriminogenim delom opozicije, opredelilo je Vučića da SNS izađe samostalno na predstojeće izbore * Pad popularnosti kriminogenog dela opozicije uz najavljen bojkot izbora, ohrabrio je Vučića da donese ovu odluku * Najnovija istraživanja pokazuju da SNS trenutno ima željenu natpolovičnu većinu podrške u narodu, dok je Savez za Srbiju sa početnih 9% podrške spao na 5,5% podrške birača.

Posle septembarske poruke sa Glavnog odbora da će koalicioni partneri SNS dobiti manji broj mesta na izbornoj listi naprednjaka, predsednik SNS Aleksandar Vučić je u Ponedeljak označio i novi cilj te partije – da na predstojećim parlamentarnim izborima „osvoje apsolutnu većinu“ od 126 poslaničkih mandata, odnosno, kako je procenio, oko 46-47 odsto glasova.

Osim eventualnog smanjivanja broja mesta za nepouzdane koalicione partnere, u ostvarivanju tog rezultata naprednjacima verovatno ide u prilog i najavljen bojkot opozicije. A samostalno „držanje“ apsolutne većine u Skupštini Srbije nije novost za naprednjake, budući da je 2014. lista s njima na čelu osvojila 158 parlamentarnih mesta, od čega je njihov poslanički klub imao 135 mesta.

Lošiji rezultat, za čak 27 mandata, naprednjaci su ostvarili na narednim izborima 2016. kada je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 48,25 odsto i 131 mandat. Poslanički klub SNS u ovom momentu broji 104 poslanika.

Pre tri godine uz SNS na listi su bili i Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija, Pokret snaga Srbije i Samostalni DSS.

Najnovija istraživanja pokazuju da SNS trenutno ima željenu natpolovičnu većinu podrške u narodu, dok je Savez za Srbiju sa početnih 9% podrške spao na 5,5% podrške birača.

Navodno koketiranje nekih koalicionih partnera SNS, pre svega Dačićeve SPS, sa kriminogenim delom opozicije, opredelilo je Vučića da donese ovu nimalo laku odluku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*