TROVAČI: Jedemo radioaktivnu ribu iz Maxija?!

U Maxi diskontima se prodaju smrznuti fileti oslića od 1kg na čijoj deklaraciji stoji da riba potiče iz oblasti FAO 61. Distributer ovog proizvoda je Delezova robna marka PREMIA.

Oblast FAO se nalazi u Pacifičkoj oblasti ispred Japana i sva riba koja dolazi iz te oblasti je već zabranjena u mnogim zemljama, zbog prisustva radijacije.

Prvu informaciju o tome javnosti je prezentovao potrošač iz Zemuna, inače advokat, koji je kupio takvu ribu u Maxi diskontu u Gornjogradskoj ulici i koji se javio i Nacionalnoj organizaciji potrošača u vezi sa tim. Čim nas je obavestio, pokušali smo da u prodavnicama Maxi u Novom Sadu pronađemo takva pakovanja zamrznutog oslića, ali u tome nismo uspeli. Međutim, NOPS je uspeo da pronađe sporno pakovanje u Maksi prodavnici u Kragujevcu. Očigledno da je distribucija zaobišla Novi Sad, ili bar većinu Maxi prodavnica u ovom gradu, ali ne i Beograd i celu Srbiju.

Inače, FAO 61 je oblast koja obuhvata Tihi okean oko Japana, a tu se nalazi i Fukušima, u kojoj se desilo veliko izlivanje radioaktivnih supstanci u more. Ribe koje se hrane kontaminiranim algama ili manjim ribama, postaju ulov većih riba koje se kroz sopstvenu ishranu kontaminiraju, a takva riba je dopsela i do nas.

Još se niko od zvaničnika ili nadležnih inspekcija nije oglasio po ovom pitanju, kao ni u vezi sa propustima prilikom provere uvoza ovakve ribe.

Savetujemo potrošače da se uzdrže od kupovine, ako ne sve uvozne ribe, onda svakako smrznutog fileta oslića robne marke PREMIA koji na deklaraciji ima jasno označeno poreklo iz oblasti FAO 61.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar