Tuzla: Naravio auto na električni pogon

Almir Cipurković za tri mjeseca realizirao ideju

Almir-autoVoziti se stotinjak kilometara automobilom, a pri tome potrošiti svega 32 feninga, i to je moguće!

To je dokazao Almir Cipurković (44), inžinjer elektrotehnike iz Tuzle, koji je napravio automobil na električni pogon, ujedno prvi takav ručno izrađen i registriran u Bosni i Hercegovini!

Uspjeli testovi

Preuređenje Tica, tačnije njegovog motora, Cipurković je radio tri mjeseca. Nakon toga je nekoliko mjeseci trajao i test motora na razne vremenske uvjete. Kišu, snijeg, led, sunce… njegov automobil podnosi bez problema, kao i svi drugi dizelski i benzinski motori.

Kada je sredinom prošle godine benzin poskupio na dvije i po marke, došao sam na ovu ideju. Tri mjeseca pravio sam motor i prikupljao potrebne dijelove. Sve sam uradio sam. Ukupno, s kupovinom automobila, koštalo me oko 8.000 KM. Baterija se puni pola sata do sat i potpuno napunjena može izdržati oko 100 kilometara. Planiram da za tri godine na gorivu uštedim uloženi novac kazao je Cipurković.

Garancija na bateriju i motor koji je Cipurković sam napravio je 5.000 punjenja ili dva i po miliona prijeđenih kilometara. Automobil postiže brzinu kao i s fabričkim motorom. Maksimalna brzina je 120 kilometara na sat.

Iako je riječ o motoru snage pet kilovata, zbog njegove stoprocentne iskorištenosti, Cipurkovićev Tico ima snagu 30-kilovatskog motora koji se fabrički ugrađuje u automobil.

Ista je snaga kao i kod fabričkog motora zato što je moj preuređeni motor 100 posto iskorišten, dok fabrički trećinu koristi na snagu, a dvije trećine na zagrijavanje – dodao je Cipurković.

Dopuna baterije

Njegov sin Amir objasnio nam je na kojem princip radi motor i na koji se način mijenjaju brzine.

– Automobil nema kvačila. Brzine se mijenjaju na taj način što se pusti papučica gasa – dodao je Amir, naglasivši da se tokom same vožnje obavlja i dopuna baterije putem regenerativnih kočnica.

Registracija 125 KM

Nakon što je pribavio atest na motor, Almir Cipurković uredno je registrirao prvi električni motor u automobilu u BiH. Cijena registracije vozila iznosila je 125 KM, što je za oko 200 maraka manje nego za fabrički ugrađene motore.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar