UONS: Osuda pretnji novinaru Ivanu Ivanoviću

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje pretnje upućene novinaru Prve srpske televizije Ivanu Ivanoviću i zahteva hitnu policijski istragu povodom tih pretnji.

Pretnja Ivanu Ivanoviću

UONS poziva urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i prave jasnu razliku između činjenica i komentara. Izveštavanje Barbare Životić, reporterke Studija B, sa jučerašnjeg protesta dela opozicije „Protiv krvavih košulja“, krajnje je neprofesionalno i neetičko i grubo vređa novnarsku profesiju.

Međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Barbari Životić.

Obaveza novinara i urednika je da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

Član Upravnog odbora UONS-a, producent serijala „Nemoguća misija“ i koproducent serijala „Rikošet specijal“ Goran Marković rekao je za Srpsku informativnu agenciju da „osuđuje napad na Ivana Ivanovića i da očekuje da i predsednik Srbije to učini kao što je uradio u slučaju Barbare Životić“.

„Da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić zašititi i novinara Ivanovića kao što je stao u zaštitu ,, nevinog čeljadeta““ Barbare Životić sa Studija B ili je ipak potrebno da vam otac (kao Barbari!) ili bliži rođak bude funkcioner SNS-a?
Oštro osuđujem napad na Ivana Ivanovića i tražim da se ispita pretnja koja mu je upućena.
Napominjem da su takvim pretnjama producenti, urednici i novinari Udruženja onlajn novinara Srbije izloženi već dugo a neke od pretnji se čak i ostvaruju!

Ali, za razliku od Ivanovića, mi se bavimo istraživačkim novinarstvom i slučajem ubistva Olivera Ivanovića pa samim tim smo profesionalno unapred spremni da trpimo napade mafije.

Mafija (tačnije, sprega kriminala i politike!) sada napada i komičare jer im ne odgovaraju ni vic, pošalica, ni karikatura koja ima veze sa njima.

Ja lično, kao producent Nemoguće misije, vec sam to osetio na svojoj koži sa Ivicom Dačićem i južnoameričkim prijateljima ovog političara za sva vremena i sve režime koji voli „banane“ pa znam šta sve može da zadesi Ivana Ivanovića.

Sa druge strane, kao koproducent Rikošeta sada trpim i opasnije pretnje, koje svakodnevno dobijaju i sve moje kolege. Juče je čak i predsednik Srbije napao Sašu Mirkovića, optužio ga tek onako, paušalno, bez ikakvih argumenata da je „bolesnik“ a sve to samo zbog istraživanja ubistva Olivera Ivanovića.

Zbog čega Vučić nije odgovorio na pitanja Rikošeta i čije interese štiti u slučaju Ivanović?

Da su odgovori došli u pravo vreme, možda bi imao kredibilitet da tumači tvrdnje Rikošeta, ovako, ćutanjem je očito pokušao da sakrije svoja saznanja i uspori istragu.

Zašto nije zaštitio Olivera i zbog čega ne postoji nijedan trag da usmeri srpsku policiju na nešto ozbiljno, i da radi na tom slučaju? Poligrafsko ispitivanje je selektivno i služi, bar do sada, samo za javno pranje ruku osumnjičenih. Oliver je bio protivnik Vučića i baš zbog te činjenice predsednik Srbije mora da podstakne istragu sem ukoliko nema razloga da je zaustavlja.

Tvrditi da je Mirković bolesnik zbog toga što je tim Rikošeta pomenuo Milenu Popović u svojoj istrazi je mešanje u istragu i istraživačko novinarstvo. Niti je Mirković to izmislio, niti je to lažna vest Rikošeta već su to izjave realnih ljudi koji su timu Rikošeta izneli svoja saznanja oko slučaja kao i određenje dokaze. Treba li odbaciti mogućnost da su saznanja Rikošeta tačna?

Proverite, gospodine predsedniče, svaku tvrdnju i svaku izjavu pa onda recite ko je bolestan, a ko kriv?
Nema selektivne pravde i nema zaštite samo novinara koji pišu lepo i podanički, svaki život je važan pa i nas koji se bavimo humorom ili istraživačkim novinarstvom koje vam ne odgovara.

Svi smo mi nečija čeljad i svi smo mi nevini dok se ne dokaže suprotno.

Budi ono sto nisi – predsednik svih građana Srbije!“, rekao je Marković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*