Užas: Amerikanci puštaju milione genetski modifikovanih komaraca na slobodu!

Milioni genetski modifikovanih komaraca biće pušteni na Floridi. Javnost zabrinuta, jer je nemoguće pratiti rezultate, niti postoje dokazi o uticaju na životnu sredinu. Posledice mogu biti katastrofalne i nepovratne

Milioni genetski modifikovanih komaraca biće pušteni na Floridi. Biotehnološka firma Oksitek i Florida Kiz Moskito Control Distrikt (FKMCD) nastavljaju sa planom da puste insekte u sredinu, gde će kako tvrde, pomoći u sprečavanju širenja tropskih bolesti i zaraza.

Jedna od bolesti se zove Čikungunija, a druga Dengve. Obe bolesti prenose komarci, i one retko dovode do smrtnog ishoda. U 2014. godini, samo 11 osoba bilo je zaraženo ovim bolestima, zbog čega se postavlja pitanje da li je ovakvo igranje sa prirodom zaista neophodno.

Komarci koji će biti pušteni su svi mužjaci i u sebi nose „gen smrti„, što znači da nakon parenja, novi gen prelazi na potomstvo koje zbog toga ne može da preživi.

Oksitek je već oslobodio 3 miliona genetski modifikovanih komaraca na Kajmanskim Ostrvima, što je dovelo do nestanka više od 90 procenata originalne populacije komaraca. Isti rezultati postignuti su u Brazilu. Kompanija tvrdi da kritičari njihovog rada „seju paniku“ bez osnova.

„Hoće li genetski modifikovani DNK biti ubrizgan u naše telo prilikom ujeda? Oksitek tvrdi da puštaju samo muške komarce koji ne grizu. To zvuči dobro u teoriji… Ali u stvarnosti, razdvojiti milione insekata po polu nije lak zadatak. Čak i FKCMD navodi da i pored svih pokušaja, 0.03 procenta će i dalje biti ženke.“, rekao je Dr. Džozef Mercola, kritičar bioinženjeringa.

Pri brojkama od nekoliko miliona, i 0.03% predstavlja hiljade i hiljade insekata. Zato ne čudi što je javnost zabrinuta, jer je nemoguće pratiti rezultate, niti postoje bilo kakvi čvrsti dokazi o tačnom uticaju ovakvih projekata na životnu sredinu. Odeljenje za Agrikulturu na Havajima došlo je do rezultata da 3.5% komaraca preživi smrtonosni gen, što dalje predstavlja veliku opasnost, jer ukoliko prodre u ljudski organizam, može dovesti do raznih mutacija.

Doktorka Helen Valas, direktorka Džin Voča Velike Britanije, naglašava da je „strašno opasno“ puštati genetski modifikovane insekte na slobodu jer ni najmanje ne poznajemo sve moguće posledice koje mogu imati na okolinu, naročito na i ovako već krhke i ugrožene ekosisteme. Posledice, slaže se većina naučnika, mogu zaista biti katastrofalne i nepovratne.

„Odluke o genetski modifikovanim insektima u Evropi i svetu donose se se radi korporacijskih interesa. Britanska kompanija Oksitek infiltrirala se u procese donošenja odluka širom sveta. Javnost će biti šokirana kada sazna da je moguće pustiti genetski modifikovane insekte u životnu sredinu, bez gotovo ikakvog nadzora.“, rekla je doktorka Valas.

Gordana Nikolić