UŽAS: Azijske bubamare-hanibali istrebljuju domaće koje su zaštićena vrsta!

Izuzetno opasne Azijske bubamare, sem što jedu domaće bubamare, koje su inače zaštićena vrsta, masovno opsedaju Beograd!

 

Azijska-bubamara-HANIBAL

Ima ih na fasadama, prozorima i terasama, zavlače se u pukotine ili kroz njih ulaze u stanove, do nameštaja i stolarije. Najviše ih je nadomak Dunava, na Dorćolu i u Višnjičkoj banji, na rubu Zvezdare i Karaburme…

Ove insekte različitih boja građani često nazivaju kineskim napastima, ali je zapravo reč o azijskim bubamarama, koje su na evropski kontinent uvezene su pre desetak godina.

Stručnjaci podsećaju da njihov broj u glavnom gradu vidljivo raste, posebno na jesen, jer bubamare, pa i azijske, traže tople domove u kojima bi mogle da provedu zimu.
– Ovi insekti imaju veliki dijapazon boja, od žute do crne, a razlikuju se od domaćih i po broju tačaka. Uvezene su da bi u plastenicima i staklenicima tamanile biljne vaši i moguće je da su se suviše namnožile i preselile u prirodu – objašnjava biolog Bosiljka Krtinić, podsećajući da su ove bubamare na spisku invazivnih vrsta i dobro su prilagođene različitim uslovima sredine, pa mogu da se naviknu na svakakvu hranu, temperature i vlažnost.

– Utiču na smanjenje brojnosti domaćih bubamara, koje su zaštićena vrsta. Preporučuje se njihovo mehaničko uništavanje mada kad ih stisnete, ispuštaju žutu tečnost koja neprijatno miriše – dodaje biolog.

Stručnjaci poručuju prepadnutim sugrađanima da ove bubamare nisu navodno opasne po ljude nego samo po domaće bubamare koje služe kao hrana predatorima iste vrste iz Azije. Kao metod eliminacije neki preporučuju izbacivanje buba iz stana – metlom ili usisivačem.

Bliski susret sa škorpijom

U pojedinim podrumima na Dorćolu i Lekinom brdu katkad šetaju škorpije. Reč je o potpuno bezopasnim stanovnicima prestoničkih podruma, podsećaju stručnjaci, napominjući da u Srbiji žive dve do tri vrste škorpija, dok je najrasprostranjenija evropska, koju sugrađani viđaju. Obično se ne izlažu spoljašnjoj sredini i drže se mračnih, vlažnih prostorija kao što su podrumi, pa ne treba brinuti da će zaći u domaćinstva.

1 Comment

Ostavite komentar