Užice: Cijanobakterije u vodi za piće!

U vodi, na sreću, nema mikrocistina LR, izuzetno opasnog cijanotoskina koji nastaje raspadom algi, a da bi se ispitalo ima li drugih otrova, pomoć se mora tražiti od stranih laboratorija

Užice, voda, Foto Zoran Šaponjić

UŽICE – U Zavodu za javno zdravlje Srbije potvrđeno je da je u vodi iz jezera Vrutci kojom se snabdeva Užice izolovano prisustvo algi identifikovanih kao – cijanobakterije. Ove bakterije su termo stabilne pa je zbog toga zabranjena upotreba vode i za kuvanje.

­ Nije dokazano prisustvo produkata raspada ovih bakterija, odnosno cijanotoksina – kaže dr Ollivera Janjić, iz Zavoda za zdravlje Užice.

U ovom Zavodu kažu da nije dokazano prisustvo u vodi izuzetno opasnog cijanotoksina pod imenom mikrocistin LR, koji je maligan i u malim količinama i koji nastaje raspadom cijanobakterija, a da bi se dokazalo ima li drugih cijanotoksina u vodi, moraju se angažovati strane laboratorije.

Iz Zavoda za javno zdravlje Srbije, u Zavod u Užicu još u 13 sati u četvrtak stiglo je telefonsko obaveštenje da sa vodom u gradu ’’nešto nije u redu’’.

Tek u 20 sati i 30 minuta istog dana građanstvo je obavešteno da voda u gradu nije za piće i kuvanje. U međuvremenu, u 17 i 30 Zavod za zdravlje iz Užica novinarima je prosledio obaveštenje da u vodi za piće ima algi, a da će građani sutradan dobiti preporuke oko korišćenja vode.

Istovremeno, Zavod je Republičkoj sanitarnoj inespekciji poslao obaveštenje da voda u gradu nije – higijenski ispravna. U ovoj čudnoj igri, zanimljivo je i to da je gradom još tokom prepodneva u četvrtak krenula priča, od uva do uva, da su u vodi izolovane cijanobakterije. Satima pre zvaničnog obaveštenja, neki Užičani su od ljudi koji imaju prijatelje u Zavodu, dobili obveštenje da voda nije za piće.

Drugi, koji nisu imali prijatelje, satima su pili zagađenu vodu. U mililitru uzorkovane vode nadjeno je 100.000 ćelija cijanobakterije, što je prilično visoka doza.

Inače, u stručnom radu mr Jelice Simeunović i dr Zorice Svirčev, sa Departmana za biologiju, PMF u Novom Sadu, stoji da ’’s obizorom da cijanotoksini  mogu biti letalni u relativno malim količinama, svaka pojava cvetanja cijanobakterijja u vodi se mora posmatrati kao potencijalna opasnost za živi svet’’.
­

Takva pojava u vodama za vodosnabdevanje predstavlja posebnu opasnost po ljudsko zdravlje, što ukazuje na važnost procene zdravstvenog rizika, stoji u ovom radu.

3 Comments

  1. POSTOJE PRONALAZAČKA REŠENJA ZA PITKU VODU U SRBIJI KOD PRONALAZAČA ,ALI NAS NIKO NE PODRŽAVA , ALI DOĆIĆE REŠENJA PRONALAZAČA IZ EVROPE , JER TAMO JE SVE ZASNOVANO NA ZNANJU I PAMETI , A NARAVNO I NA PROFITI. MI JOŠ NISMO SHVATILI TAKVE OPCIJE , PA NEKA SE ONDA TUČEMO ZA VODU.

1 Trackback / Pingback

  1. Užice: Cijanobakterije u vodi za piće! | POŽAREVAC NA DLANU

Ostavite komentar