Užice: Ekolozi iz Japana došli da besplatno čiste Srbiju !

Došli su s kraja sveta, prevalili više od 9.000 kilometara, prvi put kročili na evropsko tle – samo da bi u dalekoj tuđini, u Srbiji, dobrovoljno čistili divlje deponije. Već prvog dana Đuja Fudžigami i Jo Hirono, studenti iz Japana, ostali su zapanjeni količinama razbacanog smeća.

Zaprepašćeni količinom bačenog smeća: Učesnici kampa na Zlakusi

Đuja i Jo učesnici su međunarodnog eko-kampa koji se petu godinu zaredom organizuje u Zlakusi kraj Užica. Zajedno s njima su dve volonterke iz Rusije, jedna Nemica, Čehinja, Hrvatica, Turčin i Španac. Svi su u Srbiju stigli po istom zadatku – da čiste seoske staze i bogaze. Usput su doneli i pelcer ekološke svesti, koji će ovdašnjem življu pokušati da usade.

Uče srpske nacionalne igre

Volonteri će u narednih nekoliko dana, uporedo sa čišćenjem Zlakuse, obići prirodna i istorijska znamenja u okolini Užica. Svake večeri od mladih folklorista učiće srpske nacionalne igre, a naučeno će imati priliku da demonstriraju poslednje večeri kampa – sve u tradicionalnim narodnim nošnjama.

 

– Surfujući internetom, našao sam da je Srbija prelepa zemlja, ali i pročitao da ima puno smeća koje treba očistiti. Zato sam došao na ovaj eko-kamp. Sada, kada je ovde puno mladih ljudi iz raznih zemalja koji su naučeni vrednostima zaštite životne sredine, pruža se prilika da zajedno okupimo Srbe i zamolimo ih da se tako više ne ophode prema ovoj divoti – priča Fudžigami, student kineskog jezika.

Volonteri su u Zlakusu došli preksinoć, a već juče ujutro zavrnuli su rukave i prionuli na posao. Čistili su prilaz selu duž magistralnog puta i pruge.
Tako vredno i pedantno skupljali su i u plastične vreće odlagali svaki papirić, svaku trulu grančicu, taman kao da uređuju svoja dvorišta.

– Zar je ovo moguće? Zatečen sam onim što sam zatekao – pitao je Jo Hirono i marljivo zavlačio ruku u svaki trn ispod kojeg se nazirao opušak, parče hartije, najlonska kesa…

– Ne shvatam! Svuda okolo su kante za smeće i kontejneri, a otpada je na sve strane – u čudu je i Nemica Janina Šu, studentkinja iz Minstera.
I ona priča da Srbiju zna kao zemlju prirodnih lepota, ali da je za samo par sati sagledala i drugu stranu.

– Šta li će tek reći kada sutra-prekosutra vide dve divlje deponije koje valja očistiti iz seoskih potoka. To su brda otpada – komentarisao je Miloš Ratković, kamp lider.

Saša Drndarević iz Zlakuse, koji organizuje Eko-kamp, kaže da su studenti iz inostranstva u prethodne četiri godine očistili devet deponija, uglavnom niklih u potocima.

– Redovno pri prvom susretu s deponijama naši gosti ostaju bez teksta. A potom isto pitanje: zar je lakše odneti i baciti otpatke u potok, u ambis nego u kontejner. Šta im reći, kako objasniti da je Zlakusa najčistije selo u ovom kraju. U proseku na svakom kampu prikupi se između 600 i 800 džakova smeća, plus nekoliko traktorskih prikolica kabastog otpada – priča Drndarević.

2 Comments

  1. СВЕТ НАС УЧИ ПАМЕТИ , АЛИ ИДЕ ТЕШКО , А МИ КАЖЕМО ДА СМО ПАМЕТАН НАРОД. У ЧЕМУ СЕ ТО ВИДИ? ПРОТЕРУЈЕМО МЛАДЕ НАУЧНИКЕ ИЗ СВОЈЕ ЛЕПЕ  СРБИЈЕ,А ИМА  ПОСЛА ПРЕМНОГО И ОВДАЕ У СРБИЈИ . НАЖАЛОСТ ТО САМО ПРОНАЛАЗАЛИ ЗНАЈУ И ЗАТО СУ НАМ УСКРАЋЕНА ПРОНАЛАЗАЧКА И ЉУДСКА ПРАВА У ШИРЕЊУ НАУЧНЕ И ТЕХНИЧКЕ КУЛТУРЕ НАРОДА.МИ ЖЕЛИМО КОНГРЕС ПРОНАЛАЗАЧА СРБИЈЕ И ДИЈАСПОРЕ , АЛИ НЕМАМАО МАТЕРИЈАЛНИХ СРЕСТАВА ДА ГА ОДРЖИМО. ТРАЖИМО ОД  ПРЕДСЕДНИКА НИКОЛИЋА И НЕЋЕ НИШТА ДА ОДГОВОРИ . КАД ЈЕ БИО КОД ОБАМЕ  У АМЕРИЦИ  ЈАВИО СЕ НА ФЕЈСБУК И ОБЕЋАО ДА ЋЕ ПОМОЋИ КОЛИКО МОЖЕ. ИЗГЛЕДА ДА НЕМОЖЕ ,АЛИ БИО БИ РЕД ДА СЕ БАР ЈАВИ , АКО СМАТРА ДА СМО МИ ПРОНАЛАЗАЧИ ЉУДИ. НИСМО ПРОТИВ СТРАНОГ УЛАГАЊА ,АЛИ СМО ЗА ЗДРАВУ КОНКУРЕНЦИЈУ И ПОШТОВАЊЕ НАШИХ ГРАЂАНА , А ПОСЕБНО НАУЧНИКА. http://www.teslinojedinstvo.co.rs

Ostavite komentar