Valjevo: Deponija na mesečevoj površini

Od 2017. godine na regionalnoj deponiji na prostoru nekadašnjih ugljenokopa u Kaleniću kod Uba biće odlagan i recikliran komunalni otpad iz 11 gradova i opština

Valjevo.-Radomir-Stevanovic-na-lokaciji-buduce-regioanle-deponijeUb, Valjevo – Zadatak je izvršen. Ovim rečima Radomir Stevanović, direktor regionalnog preduzeća „Eko-Tamnava“ pre neki dan se obratio predsednicima 11 gradova i opština koji su uključeni u projekat regionalne deponije za komunalni otpad u Kaleniću kod Uba. Ključni deo ovog obraćanja odnosio se na podatak da je iz IPA programom Evropske unije odobrena donacija od 17 miliona evra, čime su demantovane sve priče i glasine da od ove izuzetno značajne investicije neće biti ništa. Naprotiv, potrebna dokumentacija biće kompletirana do septembra a krajem ove godine raspisan međunarodni tender za izvođače radova.

Imajući u vidu da donator zahteva precizne rokove u realizaciji svih preuzetih obaveza na izradi projektne dokumentacije, kao i odgovornost za svaki njihov segment, pitali smo direktora Stevanovića šta je sve urađeno.

– Kao prvo, a verovatno i najznačajnije, rešen je ključni problem oko imovinskopravnih odnosa. Naime, preduzeće „Eko-Tamnava“ sa sedištem u Ubu, konačno je titular 76 hektara zemljišta na kojem će biti locirana deponija, tj. regionalni centar za upravljanje otpadom. Radi se o devastiranom zemljištu, poznatijem kao „mesečeva površina”, na kojem su nekada bili ugljenokopi REIK „Kolubara“. U međuvremenu urađena je i urbanističko-tehnička dokumentacija, odnosno urbanistički i idejni projekat. Bitno je naglasiti da je međunarodni tim stručnjaka EU uradio studiju izvodljivosti koja je potvrdila punu opravdanost ove investicije i njenu podršku sa 17 miliona evra. Inače, u toku su poslovi na izradi studije uticaja deponije na životnu sredinu i studije opravdanosti na kojima su angažovani stručnjaci CIP-a iz Beograda. Najveći broj naših aktivnosti biće rađen uz pomoć i nadzor tima eksperata koje je angažovao donator sa ciljem da zajedno pripremimo potrebnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog tendera. Plan je da se tender raspiše do kraja ove a već početkom naredne godine očekujemo i prve izvođače radova u Kaleniću – kaže Stevanović, dodajući uz sve ovo i jedan detalj a to je da je za povlačenje 17 miliona evra donacije potrebno da svaka od 11 opština plati učešće koje je manje od jednog procenta navedene sume. Za sada svi uredno servisiraju ovu obavezu izuzev dva potencijalno najveća korisnika usluga deponije – Valjeva i Obrenovca.

Direktor „Eko-Tamnave“ podseća da je ukupna predračunska vrednost ove investicije oko 32 miliona evra, kao i da bi 2017. trebalo da se, prema predviđenoj dinamici, završi. Iste godine bile bi zatvorene deponije, bolje reći zbog stanja u kojem se nalaze – smetlišta, u svih 11 gradova i opština, Valjevu, Ubu, Mionici, Lajkovcu, Ljigu, Osečini, Vladimircima, Koceljevi, Lazarevcu, Barajevu i Obrenovcu. U ovim naseljenim mestima živi više od 360.000 stanovnika i dnevno se odlaže oko 330 tona čvrstog komunalnog otpada. U Valjevu, Obrenovcu i Lazarevcu u međuvremenu su sagrađeni reciklažni centri koji će biti uključeni u rad regionalne deponije u Kaleniću. Put do ove ekološke luke, na „mesečevoj površini”, ne samo što se skraćuje, već postaje sve izvesniji.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar