VAŽNO: 10 zastrašujućih činjenica o hrani koju jedemo

Svi već donekle znamo da hrana koju danas jedemo i nije baš najzdravija. Uprkos tome, kada se pojave informacije o stvarnim sastojcima namirnica koje često konzumiramo, ostajemo šokirani

10 zastrašujućih činjenica o hrani koju jedemo

Portal Buzzfeed ‘raskrinkao’ je neke od namirnica

1. Popularni ‘prirodni’ sokovi daleko su od prirode. Sve njih proizvođači dorađuju veštačkim supstancama da bi svako pakovanje soka imalo isti ukus.

2. Na prvi pogled čini se da su vegetarijanski hamburgeri zdravi, ali samo dok ne čujete kako se prave. Sastojci sumnjivog kvaliteta stavljaju se u velike plastične kante, a potom se mešaju na isti način kao i hrana za stoku.

3. Većina mleka napravljena je kombinovanjem, grejanjem, homogenizovanjem i prepakivanjem mleka stotina krava. Prizor dok mleko prolazi kroz centrifugu kako bi se stvorilo više i manje masno mleko nije nimalo privlačan.

4. Proizvođači maraskino višanja izbeljuju voće varikinom i drugim hemikalijama, a potom ih umaču u bačve s kukuruznim sirupom i bojama. Na kraju ostane više hemije nego prirode.

5. Mnoga gotova jela iz konzerve sadrže MSG, odnosno monosodium glutamat, čak i kad to ne piše na konzervi. Reč je o ‘pojačivaču’ ukusa koji opasno šteti mozgu, narušava rad hormona i izaziva mnoge bolesti.

6. Mnoga skupa maslinova ulja (uključujući devičanska) zapravo sadrže jeftinija ulja sjemenki i orašastih plodova – i to u znatno većoj meri nego što sadrži maslinovo ulje.

7. Crveni i ružičasti proizvodi poput kečapa ili pudinga od jagode uglavnom su obojeni posebnim ekstraktima koji su zapravo zgnječena tela insekata.

8. Mleko za kafu napravljeno je od kukuruznog sirupa i transmasti koje su veštački stvorene i vrlo su štetne za ljudski organizam.

9. Pre nego što dođe na vaš sto slanina prolazi kroz proces prerade koji ljudi slabijeg želuca ne mogu da gledaju, a za kraj se slanina kratkotrajno dimi, i to dimom koji obiluje raznim nezdravim hemijskim supstancama.

10. Gotovi rendani sir prepun je celuloze jer ga ona čuva od lepljenja. Ako imate problema sa probavom, to bi moglo biti to.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar