Verica Jovanović: Broj zaraženih od korone u blagom porastu, lakši simptomi!

Direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je od prethodne nedelje broj zaraženih korona virusom u blagom porastu, da epidemiološka situacija nije trenutno zabrinjavajuća, ali da građani treba da vode računa i da nose maske ukoliko odlaze u zdravstvene ustanove.

Jovanović je navela da je prethodne nedelje od 7.500 testiranih osoba kod 1.529 potvrđeno prisustvo virusa korona i da je broj pozitivnih slučajeva u porastu.

„Sada ima nešto više pozitivnih slučajeva na kovid, koji je pokazao povećanje intenziteta kada je u pitanju  učestalost pojavljivanja pozitivnih slučajeva”, rekla je Jovanović.

Kada je reč o simptomima novog soja korone, Jovanović je objasnila da su oni blagi i da se pacijenti javljaju lekaru sa povišenom temperaturom, bolovima u grlu, kao i da je prisutna opšta slabost.

„U 90 odsto slučajeva svi takvi slučajevi se leče u kućnim uslovima. Da podsetim da izolacija za pozitivne od korone traje sedam dana i da je važno da u tom periodu osoba bude izolovana od drugih”, navela je ona.

Sa druge strane, osobe koje imaju određene hronične bolesti i oslabljen imunitet ukoliko dobiju koronu mogu da imaju težu kliničku sliku i posebno moraju da budu oprezni, upozorila je Jovanović.

Dodala je da je tokom prethodnih nedelja na nedeljnoj bazi hospitalizovano između 40 i 50 pacijenta koji spadaju u osetljiviju kategoriju i da te osobe mogu da imaju i težu kliničku sliku, koja se ne razlikuje od one u prethodnim talasima korone.

„Kovid 19 ne izaziva samo zapaljenje pluća ili pneumoniju, smatra se i sistemskom bolešću i zato su osobe koje imaju hronične bolesti pod posebnim rizikom i te rizike treba sprečiti izolovanjem od svih inficiranih lica”, navela je ona i dodala da je omikron varijanta još prisutna u Srbiji i da se veoma brzo širi.

Podsetila je da je radna grupa donela niz mera u borbi protiv korone i da su zaključci doneti na sastanku ove nedelje prosleđeni svim zdravstvenim ustanovama, koje treba da ih primenjuju.

„Jedan od osnovnih zaključaka je da je testiranje na koronu potrebno samo licima koje pokazuju simptome i znake respiratornih bolesti, odnosno imaju kriterijume prema kojima se vrši testiranje na nivou doma zdravlja”, navela je ona.

Jovanović je objasnila da je novina obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i da se to odnosi na zaposlene, pacijente i sve koji ulaze u ustanove.

Dodala je i da je testiranje osoba koje ulaze u posebne zdravstvene ustanove obavezno, kao i onkoloških pacijenata, pacijenata koji odlaze na hematološka odeljenja, bolničko lečenje na gerijatrijska odeljenja, kao i za osobe sa imunodeficijencijama, a taj rezultat testa važi 72 sata.

Jovanović je navela da se u narednom periodu može očekivati da dođe do pojave novih virusa u sezoni gripa i do udruženih infekcija, u nekim slučajevima pacijenti mogu istovremeno da dobiju grip i koronu.

„Može se javiti samo kovid 19 kod određenih lica ili neko može da se inficira virusom gripa i da ima grip bez kovida, a može se istovremeno javiti i jedna i druga infekcija. Preporučuje se da se obavi vakcinacija i da se ona obavi odmah kada postane dostupna, a očekujemo da će to biti u oktobru”, rekla je Jovanović.

Dodala je da bebe starije od šest meseci, osobe koje su u riziku, trudnice i oni sa hroničnim bolestima, kao i stariji treba da prime vakcinu protiv gripa i dodala da  može istovremeno da se primi vakcina protiv korone.

„Naša populacija je u više od 50 odsto bila vakcinisana protiv kovida. Ta vakcina je dala određenu zaštitu, veliki procenat našeg stanovništva je preležao koronu, tako da ovaj hibridni imunitet koji naša populacija poseduje pruža određeni vid zaštite, ali ako osoba ima 50 i više godina, odnosno ako ima više od 65 godina i neku hroničnu bolest i ukoliko nije primila vakcinu bivalentnu u poslednja tri meseca treba da je primi. Apelujem na vakcinaciju u cilju zaštite i nošenje maski ukoliko se ide u zdravstvenu ustanovu”, navela je ona

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar