Veto vlasti na solarne elektrane u Srbiji?

Više domaćih i stranih investitora koji su želeli da ulažu u izgradnju solarnih elektrana u Srbiji, odbijeno je, jer su, kako im je nezvanično poručeno sve kvote – rezervisane.

Odobrila 20 aplikacija:  Zorana  Mihajlović

Udruženja koja se bave obnovljivim izvorima energije izražavaju bojazan da su dozvole za izgradnju elektrana koje sunčevu energiju pretvaraju u toplotnu, namenjene isključivo investitorima bliskim vlasti.

Kljajić: Investitori bliski moćnicima

Miroslav Kjajić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu kaže da je tržište obnovljivim izvorima energije vrlo neuređeno, a da su investitori mahom bliski moćnicima u zemlji koji im “sređuju” potrebne dozvole za rad.
Iako postoje pravila, ona se ne poštuju. Ne postoje nikakakve garancije i nikoga ništa ne obavezuje. Investitori teško dobijaju dozvole da rade, odnosno dobijaju ih samo oni koji su bliski moćnim krugovima – zaključuje Kljajić.

– Imao sam nameru da uložim ozbiljna sredstva u izgradnju solarne elektrane, ali sam od Ministarstva energetike odbijen uz obrazloženje da je kvota popunjena. Ne razumem kome je u interesu da ograničava proizvodnju struje i zašto? Radi se o mom, vlastitom novcu koji bi, na kraju krajeva, i ostao u našoj zemlji. Zar u Srbiji, koja je inače veliki uvoznik struje ne ide u prilog svaki kilovat proizveden na domaćem terenu?!? – priča jedan od investitora koji je želeo da ostane anoniman.

Dragan Čučak, direktor udruženje građana “Zelena budućnost” potvrdio je ovu informaciju. Prema njegovim rečima, razlozi za to su nepoštovanje pravila i privilegovani odnosi prema nekim strankama.
– Tačno je da su sve kvote zauzete. To je zbog toga što u Srbiji ne postoji jasna strategija i ne znaju se pravila igre, pa postoje i mogućnosti zloupotrebe.

Ministarstvo energetike  odbija investitore za solarne  panele u zemlji jer su, navodno, sve kvote već rezervisane

Ministarstvo energetike odbija investitore za solarne panele u zemlji jer su, navodno, sve kvote već rezervisane

Primera radi, prema informacija koje sam na brojnim seminarima u neformalnim razgovorima čuo, italijanske firme imaju prioritet jer italijanska vlada podržava naše izvore obnovljive energije. Zbog ovakvih primera, investitori iz Srbije se generalno osećaju da su gurnuti u stranu – objašnjava direktor ovog udruženja i dodaje da, iako su investicije u solarnu energiju trenutno male, one će se ubrzo povećavati jer EU ima kvotu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koju će i Srbija biti u obavezi da ispuni.
Inače, novi paket mera i planova u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije do 2020. predviđa da visina podsticajnih “fid-in” tarifa za energiju Sunca bude od 16,25 do 20,66 evrocenti po kilovat-času, zavisno od veličine solarne elektrane.

Ministarstvo: Nema protekcije!
Dejan Trifunović, pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović, u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine poručuje da je sistem apliciranja za kvote transparentan i da svi imaju ista prava.
– Imali smo preko 50 aplikacija, od čega je oko 20 dobilo saglasnost – kaže Trifunović, koji napominje da niko nema privilegije i da su svi koji su „detaljno ispunili uslove apliciranja“ dobili kvotu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar