Vitamin B12 i folna kiselina uzrokuju rak?!

Vitamin B12 - uzročnik rakaAko se duže od tri godine folna kiselina i vitamin B12 nađu u vašem jelovniku kao dodatak ishrani, oni će da podstiču rak koji bi inače bio premali da se detektuje. Ovo su otkrili norveški naučnici dodajući da isti dodaci ne pomažu ni radu srca.

Srčani bolesnici u Norveškoj će, gde za razliku od mnogih zemalja hrana nije obogaćena folnom kiselinom, verovatnije umreti od raka uzimaju li folnu kiselinu i vitamin B12 kao dodatak ishrani nego oni koji ih ne uzimaju, izveštava AFP.

Rak je bio, kod ove grupe koja uzima vitaminske dodatke, češći za 25 % nego među ostalom populacijom. Osim toga i sveukupan broj smrtnih slučajeva zbog posledica raka zabeležen je ranije i češće među onim koji uzimaju folnu kiselinu i vitamin B12.

Stručnjaci smatraju da folna kiselina, ako se uzima više od 3 godine hrani rast raka koji bi inače bio premalan da se detektuje.

„Naši rezultati traže dalju potvrdu na drugim grupama populacije,“ rekla je dr Marta Ebbing sa univerzitetske bolnice Haukeland u Bergenu. Svoje istraživanje ona i kolege objavili su u Journal of the American Medical Association.

Vitamin B12 - uzročnik raka

Vitamin ili otrov ?!

Nepoznato je većini potrošača da se cijanid nalazi u širokom spektru, od vitamina i dodataka prehrani u obliku poznatom kao cijanokobalamin.

Srećom cijanid ima vrlo niski potencijal da bi napravio štetu jer je organski vezan za kobalamin (vitamin B12) – koji je, dok sve radi ispravno i da osoba nije već opterećena s ekološkim kemijskim izloženostima od strane cijanida i ksenobitičkih spojeva.

Cijanokobalamin se zapravo  nalazi u 99% vitamina na tržištu koji sadrže B12, što je relativno jeftino (dobiven od aktivnog otpadnog mulja ili proizveden ukupno kroz kemijsku sintezu), i stabilno (ne-pokvarljiv). Unatoč širokoj upotrebi, to nije idealan oblik vitamina B12, i cijanid mora biti uklonjen iz kobalamina prije nego što može obavljati svoje biološke neophodne uloge u tijelu. Iako postoji mnogo istraživanja o potencijalnoj vrijednosti cijanida vezanim  za vitamin B12, on ima potencijal za napraviti štetu.

U stvari, kada je osoba otrovana cijanidom, kao što se ponekad dogodi udisanjem dima, i požurili su prema hitnoj, što im tamo daju za uklanjanje cijanida? Hidroksikobalamin – prirodni oblik vitamina B12 – koji se lako povezuje s cijanidom i postaje cijanokobalmin (koji odvaja cijanid i stavlja ga u oblik idealan za detoksikaciju i eliminaciju), a zatim se brzo izlučuje iz organizma putem pluća i bubrega.

Oni s većom tjelesnom masom ili višom izloženošću cijanidu , kao što su pušači, manje vjerojatno da će biti u mogućnosti da učinkovito detoksificiraju dodatni cijanid kojeg uzimaju kroz dodatke prehrani ili vitamine.

Doista, ovo nije prvi put da u pitanje dovedena toksičnosti cijanokobalamina. Još davne 1992, objavljeno je izvješće u časopisu Journal of the Royal Society of Medicine tvrdeći da je za povlačenje iz uporabe u vitaminskim terapijama. ”Druga studija objavljena u 1997. godini u časopisu Blood, utvrdila je da cijanokobalamin “antagonizira vitamin B12 in vitro i uzrokuje smrt stanica iz nedostatka metionina.”

Cijanid u ne-vitaminskom obliku, naravno, iznimno je opasan među svim otrovima. Inače treba samo 6,44 mg po kilogramu, ili 1,61 mg/kg da bi se ubilo 50% populacije štakora prosječne veličine (500 grama) kroz oralnu izloženost. Granica sigurnosti (kao što je definirano od strane LD50) za cijanokobalamin, s druge strane, je oko 1000 puta viša.

Sasvim drugačiji pristup održavanju adekvatne razine vitamina B12 je kroz održavanje mikroflore u crijevima, kao što su ove korisne bakterije vješte u proizvodnji ovog prijeko vitamina. Lactobacillus reuteri, na primjer, je proučavana u sveti svojih proizvodnih svojstva vitamina B12.

Ostali prehrambeni izvori biološki aktivnih B12 uključuju bijele šampinjone, te mikroorganizme Spirulina i Chlorella. Idealni dopunski oblik dodatnog vitamina B12 je metilkobalamin, koji je skuplji, ali je u stanju se učinkovito apsorbirati i stanica je nakon toga spremna kao metil donor. Također treba napomenuti da je kategorija lijekova poznata kao inhibitora protonske pumpe (blokatori kiselina  za refluks) spriječavaju apsorpciju vitamina B12 i priprema hrane u mikrovalnoj pećnici deaktivira ovaj vitamin, isto tako.

O autoru

Sayer Ji je osnivač i direktor GreenMedInfo.com i koautor knjige The Cancer Killers: Njegovi spisi i istraživanja objavljuju se su u časopisu Wellbeing Journal, the Journal of Gluten Sensitivity, te su predstavljena na Mercola.com, NaturalNews.com, Reuters.com, GaryNull.com, Infowars.com i Care2.com.

Izvor: www.wakeup-world.com

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar