Vrbas: Izvlače otrovni mulj iz Velikog bačkog kanala

Izgradnja centralog postrojenja za sanaciju najzagađenijeg vodotoka. Prečistač otpadnih voda – trenutno najveća investicija EU u regionu

 Veliki bački kanal najzagađeniji u Evropi

Veliki bački kanal najzagađeniji u Evropi

VRBAS – U Vrbasu je u toku izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), koji bi trebalo da zaustavi zagađivanje Velikog bačkog kanala. Predviđeno je da ovo postrojenje prerađuje komunalne i industrijske vode, koje će u opštini Vrbas i gradovima Kula i Crvenka sakupljati magistralni kolektor, kao i vodu iz domaćinstava, priključenih na sistem za kanalizaciju.

– Magistralni kolektor između Kule i Vrbasa već je izgrađen, a centralni prečistač trebalo bi da bude završen krajem sledeće godine. Posle toga biće omogućeno da se pristupi čišćenju Velikog bačkog kanala – kaže inženjer Milenko Radovanov, predstavnik Jedinice za implementaciju CPPOV, koju je formirala opština Vrbas.

Iz Velikog bačkog kanala, koji je na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, dugoj 18,5 kilometara, najzagađeniji vodotok u Evropi, potrebno je izvući 400.000 kubnih metara otrovnog mulja. Revitalizacija Velikog bačkog kanala, sa izgradnjom magistralnog kolektora, centralnog prečistača i kanalizacionih sistema u vrbaskoj i kulskoj opštini, finansira se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, kao i donacijama EU i Vlade Holandije.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu trenutno je najveća investicija EU u regionu, a za njegovo optimalno funkcionisanje, naglašava predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac, neophodno je masovno priključenje domaćinstava na kanalizacionu mrežu.

– Kvalitet pijaćih voda umnogome će zavisiti od centralnog prečistača, koji će zaustaviti trovanje podzemnih depoa iz hiljada septičkih jama u domaćinstvima. U selima, koja nisu priključena na kanalizaciju, septičke jame su zagadile vodozahvate, pa je kvalitet vode ispod propisanih standarda, zbog čega je zabranjena upotreba česmovače za piće, kuvanje i napajanje stoke – ističe Đurđevac.

U Kuli će za prikupljanje otpadnih voda biti izgrađene dve crpne stanice. Planirano je da na kulski kolektor bude prikopčana i susedna Crvenka, ali za taj poduhvat zasad nedostaje 200 miliona dinara. Zbog nedostatka fekalnog prečistača u Crvenki, trenutno se sva kanalizacija iz tog mesta ispušta u desnu deltu VBK, koja protiče kroz centar Kule. Iz delte se širi nepodnošljiv smrad, zbog čega više od stotinu domaćinstava u Kuli, koja su od kanala udaljena desetak metara, godinama ne sme da otvori prozore.

BEGEJAC MANjE ZLO

RUKOVODILAC Odeljenja za zaštitu voda u JVP „Vode Vojvodine“ Stevan Radin objašnjava da je to preduzeće odobrilo da se kanalizacija iz Crvenke ispušta u desnu deltu, zvanu Begejac, pošto je procenjeno da je to manje zlo od ranijeg izlivanja fekalnih voda u VBK. Problem će, kaže on, biti rešen kad proradi centralni prečistač u Vrbasu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar