ZABRINJAVAJUĆE: Američke nuklearke ranjive i nebezbedne

U tri istraživačka reaktora, od kojih je jedan na samo 40 kilometara od Bele kuće, nalaze se velike količine obogaćenog urana od koga se može napraviti atomska bomba

Američke nuklearne centrale nisu dovoljno obezbeđene od krađe fisionog materijala i spoljnih napada, zaključak je izveštaja eksperata Teksaškog univerziteta u Ostinu, urađenog za potrebe Pentagona.

U izveštaju se ističe da nijedan od 104 američkih nuklearnih reaktora nije dovoljno zaštićen od napada kakvi su bili preduzeti protiv SAD u septembru 2001. godine.

Važeća regulativa i organizacija ne štite nuklearke od napada više od šest ljudi, kao ni od snajpera, raketa i granata, izjavio je novinarima Alan Kuperman, jedan od glavnih autora ovog izveštaja. Tri istraživačka reaktora, od kojih se jedan nalazi u u merilendskom Getsburgu, na samo oko 40 kilometara od Bele kuće, sadrže visoko obogaćeni uran. Kada bi se taj uran našao u rukama terorista, od njega bi se mogla napraviti atomska bomba.

Američke energetske kompanije se brane tvrdeći da za bezbednost nuklearki čine sve što je neophodno i to bez povećanja cena kojim bi se pokrivali ti troškovi. Prema njima, za bezbednost nuklearki odgovorna je vlada čije mere, međutim, nisu dovoljne, sudeći prema izveštaju eksperata.

O bezbednosti američkih nuklearnih centrala stara se oko devet hiljada dobro naoružanih i specijalno obučenih ljudi. Prema izveštaju Teksaškog univerziteta, država bi se sama morala više brinuti za bezbednost nuklearki i ne prepuštati to vlasnicima nuklearki. Nuklearni reaktori bi morali biti pripremljeni i za manje verovatna ugrožavanja jer su moguće štete neuporedive o veće nego kad se radi o ugrožavanju drugih objekata.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar