ZASTRAŠUJUĆE: Čak 195 nuklearki prete Evropi!

Opasnost od zemljotresa ali i od terorističkih akcija fundamentalističkih grupa svakodnevno prete izazivanjem havarije na nekoj od čak 195 nuklearki u Evropi što bi dovelo do brzog i totalnog uništenja života u njoj! Nuklearni lobi je ipak toliko snažan i bogat i nastavlja da podmićivanjem političara i zvaničnika evropskih država gradi nove izvore „đavolje energije“. Koliko smo zaista svi mi ugroženi?

Na području Evrope radi čak 195 nuklearnih reaktora. Još 19 je u izgradnji – 11 u Rusiji, po dva u Bugarskoj, Slovačkoj, Ukrajini, i po jedan u Finskoj i Francuskoj Zbog nedostatka sredstava ili opšteg negativnog raspoloženja nacije prema nuklearnoj energiji, Portugal, Norveška, Italija, Austrija i neke zemlje našeg okruženja nemaju nijednu nuklearku. Ipak, s obzirom na to da je Evropa vrlo mala, brojne nuklearke u drugim državama prete svima. Gde se sve nalaze ti generatori „đavolje energije“?

Mapa nuklearki u Evropi

Protivnici atomske energije u Nemačkoj i prošle su se godine vezali za šine, ali vlada Angele Merkel ipak je odlučila produžiti rad 17 reaktora u proseku za nekih 12 godina – iako je prethodna vlada odlučila sve ih zatvoriti do 2021. godine. Činilo se da je nuklearni „đavolji“ lobi opet pobedio.

Nedavno je talas straha koji se zajedno s radioaktivnim oblakom iz Fukušime širio svetom čak iz Japana naterao evropske zvaničnike da barem smekšaju svoje izjave i prethodne odluke, te naterao poverenika za energiju EU-a Günthera Oettingera da sazove sastanak na kojem su se članice Unije složile da još jednom provere stanje svojih nuklearnih elektrana. Oettinger je dodao da su se sigurnosnoj proveri pridružile i Švajcarska, Turska i Rusija, piše ino.com.

Austrijski ministar zaštite životne sredine Nikolaus Berlakovich uputio je zahtev da se širom EU-a proveri sigurnost nuklearnih elektrana na zemljotres.

Javila se i Angela Merkel, koja sad ponovno razmatra svoju odluku da produži rad nemačkih nuklearki. S druge strane, poljski premijer tvrdi da njegova zemlja „nije na trusnom području“ i najavljuje izgradnju dve nuklearke.

O koliko je to nuklearnih elektrana reč i gde se sve nalaze? Na području Evrope radi čak 195 nuklearnih reaktora. Još 19 je u izgradnji – 11 u Rusiji, a po dva u Bugarskoj, Slovačkoj, Ukrajini, te po jedan u Finskoj i Francuskoj (podaci Evropskog nuklearnog udruženja). Kako su raspoređene na području Evrope? Pogledajte popis po zemljama:

Austrija

1. Zwentendorf
Ne radi. Prva i jedina nuklearna elektrana u Austriji (predvideli su da će ih biti šest). Završena je, ali nikad nije proradila. Njen rad i izgradnju drugih sprečio je referendum 1978. godine. Protivnika nuklearne energije je bilo za dlaku više – 50,47%. Od 1978. austrijski zakon zabranjuje rad nuklearnih reaktora.

Belgija

1. Mol BR-3
U mestu Mol, ne radi.
2. Doel
U mestu Doel, radi od 1975. Trenutačno rade četiri reaktora.
3. Tihange
U mestu Huy, rade tri reaktora.

Bugarska

1. Kozloduj
Dva reaktora u pogonu, četiri su zatvorena zbog zahteva EU-a. U mestu Kozloduj, na granici s Rumunijom, u pogonu su još uvek dva reaktora.
2. Belene
U izgradnji.

Bugarska vlada objavila je 2010. godine da „zbog finansijskih razloga“ zasad zamrzava daljnje planove o izgradnji.

Češka

Ukupno radi šest reaktora.
1. Dukovany
Rade četiri, a u planu je i peti reaktor.
2. Temelín

Zbog izgradnje je razoreno šest sela. Početkom 1990-ih 68% Čeha podržavalo je nuklearnu elektranu, ali zbog rasta troškova sve je jače antinuklearno raspoloženje. Ipak elektrana radi i u pogonu su dva reaktora.

Finska

1. Loviisa 1 i 2
2. Olkiluoto 1, 2, 3
Treći reaktor je u izgradnji.

Francuska

Na području Francuske aktivne su 22 nuklearne elektrane, od kojih svaka ima od jednog do četiri reaktora – ukupno 58 reaktora.

Italija

1. Latina (ne radi)
Nuklearka u Latini imala je jedan reaktor i radila od 1963. do 1987. godine.
2. Enrico Fermi
Ne radi. Radila je u mestu Trino na severozapadu Italije. Nakon referenduma, tj. nuklearne katastrofe u Černobilu 1987. godine zatvorena je.
3. Caorso
Ne radi. U mestu Caorso, imala je jedan reaktor i radila od 1978. do 1990., a njeno zatvaranje usledilo je nakon referenduma 1987. godine. Ovo je bila zadnja aktivna nuklearna elektrana u Italiji.

Mađarska

1. Paks (Paksi Atomerőmű)
Nuklearka je smeštena u centralnoj Mađarskoj, pet kilometra od mesta Paks i jedina je nuklearna elektrana u zemlji. U pogonu su četiri reaktora koja proizvode nekih 40 posto električne energije potrebne u Mađarskoj.

Holandija

1. Dodewaard
Ne radi. Nuklearna elektrana Dodewaard radila je od 1963. do 1997.
2. Borssele
U pogonu od 1973. godine.

Nemačka

Na području Nemačke radi 17 reaktora.

Poljska

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da će „nastaviti s planovima da se u Poljskoj izgrade dve nuklearne elektrane“, te da će „prva od njih početi s radom do 2022. godine“.

Rumunija

1. Cernavodă 1 i 2
Prvi reaktor radi od 1996., a drugi od 2007. godine. U planu su proširenja i izgradnja još dva ili tri reaktora.

Rusija

Radi 12 nuklearki. A u pogonu je od 1954. pa sve do 2002. bila i nuklearna elektrana Obninskaja – prva nuklearka na svetu.

Slovačka

1. Bohunice
Ne radi. Smeštena u selu Jaslovské Bohunice, radila je u periodu od 1972. do 1977. Zatvorena nakon incidenta. Ipak, u izgradnji su dve centrale.

Slovenija

1. Krško
Nuklearna elektrana koju na principu 50/50 dijelimo sa Slovenijom. Zajedno su je izgradile Slovenija i Hrvatska, a s radom je počela 1983. godine. U vlasništvu je državnih tvrtki Elektro-Slovenija (ELES) i Hrvatske elektroprivrede (HEP). U lipnju 2008. zabilježen je manji incident koji je pratio veći publicitet.

Španija

Prve dve nuklearne elektrane Španci su stavili u pogon početkom 1970-ih, a ostalih pet u ’80-im godinama 20. veka.
1. Almaraz
2. Ascó
3. Cofrentes
4. Santa María de Garoña
5. José Cabrera
6. Trillo
7. Vandellòs
Jedan reaktor u elektrani Vandellòs koji je radio od 1972. zatvoren je nakon požara 1989. Drugi još radi.

Švedska

Nakon zatvaranja dva reaktora u elektrani Barsebäck, u Švedskoj rade još tri nuklearke. Svaka ima po nekoliko reaktora.
1. Forsmark
Tri reaktora.
2. Oskarshamn
Tri reaktora.
3. Ringhals
Četiri reaktora.

Švajcarska

1. Beznau
2. Muehleberg
3. Goesgen
4. Leibstadt

Velika Britanija

Sveukupno 19 reaktora.

Engleska

1. Dungeness B
Zatvaranje planirano za 2018.
2. Hartlepool
Zatvaranje planirano za 2014.
3. Heysham
Zatvaranje planirano za 2014.
4. Heysham
Zatvaranje planirano za 2023.
5. Hinkley Point B
Zatvaranje planirano za 2016.
6. Oldbury
Zatvaranje planirano za 2011.
7. Sizewell B
Zatvaranje planirano za 2035.

Škotska

8. Hunterston B
9. Torness

Na području Engleske već je zatvoreno osam nuklearnih elektrana, a u Škotskoj tri.

Pripremila: Jelena Baćanović-Andrić

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar