ZDRAVA HRANA: Organska hrana donela bi Srbiji dve milijarde evra!

Šansa – Od izvoza organskih proizvoda naša zemlja bi mogla zaraditi ogroman novac, za šta je potrebno udruživanje proizvođača

organska hrana,

BEOGRAD – Udruživanjem do velike zarade.
Od izvoza organskih proizvoda Srbija bi u narednih pet, najkasnije deset godina mogla imati dobit do dve milijarde evra! Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da je za ostvarivanje ovog potencijala neophodno udruživanje proizvođača.

Ševarlić: Neophodno je udruživanje proizvođača Ševarlić: Neophodno je udruživanje proizvođača

– Dobit od organske poljoprivrede dvostruko je veća u odnosu na konvencionalnu. Ako uzmemo da je u tom periodu 10 odsto obradivog zemljišta pod organskim proizvodima sa učešćem žita, povrća, voća i pašnjaka, dobijemo oko 350.000 hektara, sa zaradom po hektaru od 4.000 evra – objašnjava profesor i dodaje da bismo na duže staze mogli zaraditi od 1,4 milijarde do dve milijarde evra.

Dragica Kaluđerski, osnivač prvog ekološkog salaša u Srbiji (Dadin Zeleni salaš) kaže da je potreba udruživanja proizvođača organske hrane u Srbiji evidentna  i da podržava tu ideju.

Dada - Dragica Kaluđerski

– Kao pionir organske proizvodnje hrane i promoter autohtonih vrsta semena apsolutno podržavam ideju umrežavanja organskih proizvođača Srbije. Koristim priliku da pozovem sve proizvođače zdrave hrane u Srbiji da me kontaktiraju radi dogovora i konsultacija u cilju zajedničke realizacije institucionalizovanja ovog pitanja jer ne smemo dozvoliti raznim mešetarima koji ni cveće u saksiji u životu nisu posadili da karikiraju celu ideju – kaže Dada sa Zelenog salaša.

Preporuka EU

U najstarijem udruženju koje se bavi organskom proizvodnjom „Teras“ iz Subotice kažu da je dobit od organske proizvodnje velika jer bi mogla doneti veću zaposlenost, ali i pridoneti poljoprivrednoj rekonstrukciji i celokupnoj ekonomiji.

– Problem je što proizvodimo na sitnim parcelama, pa se nikome iz EU ne isplati da kupuje na malo. Zato je njihova preporuka da se organizujemo u zadrugu i tako povećamo svoje izvozne kapacitete – rekli su oni.

Nenad Budimović iz PKS kaže da subvencije države za organsku proizvodnju iznose oko 200 miliona dinara, odnosno 40 odsto više od onoga što se izdvaja za konvencionalnu proizvodnju.

– Jedini problem je što većina stočara neće moći da ih koristi zbog propusta u Pravilniku o podsticajima za organsku proizvodnju – navodi on.

Manja izdvajanja

Ivana Simić, sekretarka u Nacionalnoj asocijaciji za razvoj organske proizvodnje „Serbija organika“, kaže da je nominalni iznos od 8.000 dinara po hektaru koji država izdvaja manji nego ranijih godina, a da su propisani uslovi za ostvarivanje prava na subvencije neodgovarajući.

Pomama za ratarskim kulturama

Kako kažu proizvođači, ali i „Serbija organika“, koja je priredila studiju „Organska proizvodnja u Srbiji 2013“, od organskih proizvoda najviše se traže ratarske kulture.
– Ogroman potencijal za investicije u organsku proizvodnju predstavlja soja, pre svega ona genetski nemodifikovana, dok je potražnja za voćem kao što su jabuke i šljive najveća u Rusiji. Potencijal u EU imaju i žitarice, pšenična spelta, kukuruz i ječam, naročito zbog činjenice da organski skrob praktično ne postoji u EU.

Voće kao potencijal

♦ 11.000 hektara obradivog zemljišta koristi se za organsku proizvodnju, što je oko 0,4 odsto ukupno obradivih površina
♦ U organskoj poljoprivredi Srbije dominira voćarska proizvodnja, zatim jednogodišnje ratarske kulture i pašnjaci.
♦ Najveće izvozne potencijale ima sveže i prerađeno voće, uljane kulture, lekovito i aromatično bilje, pečurke i neke vrste žita.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar