Kubanska vakcina ne leči, već sprečava širenje raka pluća

BEOGRAD – Vakcina „cimavaks EFG“ ne leči karcinom pluća, već sprečava širenje metastaza i pretvara ga u hroničnu bolest, rekao je danas Tanjugu kubanski stručnjak, imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez.

On je nakon predavanja, koje je održao zaposlenima u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, naglasio da je u poslednje četiri godine, koliko se vakcina primenjuje na Kubi, preparat dobilo oko 3.000 kubanskih pacijenata.
„Postoje pacijenti koji su odreagovali na terapiju vakcinom „cimavaks EFG“ i oni koji nisu odreagovali uopšte. Sve to zavisi od mnogo faktora, a pre svega od biologije tumora“, naglasio je Rodrigez koji je i jedan od članova tima koji je patentirao vakcinu.

On je dodao da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gde može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina. Upitan da li je neko od pacijenata iz Srbije bio na Kubi i lečen ovim preparatom on je odgovorio da nema takvu informaciju.

Rodrigez je ukazao da su klinička ispitivanja ove vakcine započeta u više od deset evropskih zemalja, predvođenih Velikom Britanijom.
„Evropska agencija za lekove traži da se obave klinička ispitivanja na teritoriji Evrope koje bi pokazalo kolika je efikasnost lečenja vakcinom „cimavaks EFG“ na njihovim pacijentima“, rekao je Rodrigez.

On je dodao da se osim u Evropskim zemljama klinička ispitivanja rade i u Indiji i u Australiji. Kako je naveo, dokumentacija za registraciju vakcine predata je u Peruu, Meksiku, zatim u Brazilu, Kini i u Indiji.

Rodrigez je dodao da su na Kubi urađene dve faze ispitivanja ovog preparata, i da je u prvoj fazi bilo uključeno više od 100 pacijenata, dok je u drugoj fazi ispitivanje rađeno na 80 pacijenata.
„U toku je treća faza ispitivanja vakcine u koju je uključeno 405 pacijenata. Radi se i jedna studija u koju je uključeno 1.800 pacijenata“, zaključio je Rodrigez.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva predata je dokumentacija da se ova vakcina uveze u Srbiju pre registracije.

Direktor firme „VAMA“, koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju u Havani, gde je obavljeno ispitivanje vakcina, Zoran Vujović, rekao je Tanjugu da je za Srbiju rezervisano 800 doza vakcina.
„Za vakcinu se do sada prijavilo 130 ljudi ali, ako se dozvoli uvoz, moguće je obezbediti terapiju za njih 40, jer je za jednog pacijenta potrebno 20 doza ovog preparata“, rekao je Vujović.

On je dodao da vakcina na Kubi košta oko 6.000 evra i da bi ova cena, a možda i niža bila i u Srbiji.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar