Kubanska vakcina protiv raka za dva meseca u Srbiji

ČUVENI PREPARAT „CIMAVAKS EGF“ USKORO DOSTUPAN I NAŠIM PACIJENTIMA

Procedura – Postupak u Agenciji za registraciju lekova može da traje i sedam meseci, ali će Kubanci već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca

Vakcina „cimavaks EGF“, protiv raka pluća u poodmaklom stadijumu, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva meseca dostupna i pacijentima u Srbiji.

Mada će u narednih sedam meseci Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) sprovoditi uobičajeni postupak registracije vakcine koja rak pretvara u hroničnu bolest, Kubanci će, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

 

Papir sa četiri potpisa

Osim na Kubi, „cimavaks EFG“ se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji. Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma „Vama“, čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor sa Kubancima.

– Potpisivanjem tog ugovora dobio sam pravo zastupanja proizvođača vakcine za zemlje bivše Jugoslavije. Ovih dana Agenciji za lekove predaću svu dokumentaciju potrebnu za registraciju, koja je usaglašena sa propisima EU. Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata – otkriva Vujović.

On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u našoj zemlji.

– Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove – navodi naš sagovornik.

 

4 Comments

Ostavite komentar