Od hemoterapije rastu ćelije raka?!

Naučnici iz Sijetla otkrili da terapija za koju se veruje da uništava maligne ćelije zapravo pospešuje njihov razvoj. Domaći stručnjaci su sumnjičavi

Naučnici iz Centra za istraživanje raka „Fred Hačinson“ u Sijetlu došli su do saznanja da se hemoterapijom pospešuje rast ćelija raka. Oni su ovo otkrili dok su istraživali zbog čega je prilikom lečenja pacijenata veoma teško uništiti ćelije kancera, dok u laboratoriji izdvojene maligne ćelije odlično reaguju na ovu terapiju. Takođe, ovi naučnici ističu da se odavno zna da hemoterapija podjednako snažno deluje kako na delove tumora, tako i na potpuno zdravo tkivo.

Prema njihovim saznanjima, nakon izlaganja ovom agresivnom vidu terapije zdrave ćelije luče povećanu količinu jedne vrste proteina, nazvanog WNT16B, koji omogućava preživljavanje ćelija raka. Potom tumor nastavlja da raste i postaje otporan na dalje tretmane. Najveća stopa širenja malignih ćelija je upravo u pauzama između dva tretmana.

– Naši nalazi pokazuju da oštećenje zdravih ćelija može da ima direktan uticaj na rast tumora. Povećano lučenje WNT16B utiče na ćelije raka, podstičući njihov rast i razmnožavanje, a što je najstrašnije, one vrlo brzu stiču otpornost na terapiju – rekao je koautor studije Piter Nelson.

Predsednik Društva za borbu protiv raka Slobodan Čikarić kaže da prvi put čuje za ovo.

– Savremeno lečenje sistemskih matičnih tumora (leukemije i limfomi) ne može se zamisliti bez hemoterapije. Kad govorimo o solidnim tumorima, oni se mogu lečiti i lečeni su godinama, tj. hirurškom intervencijom, ali ako nisu dostigli stepen udaljene metastaze – kaže za Kurir dr Čikarić.

Udruženje: Uspešna metoda

Iz Udruženje roditelja dece obolele od raka Nurdor kažu da je moderna medicina veoma uspešna.

– Prema podacima kojima mi raspolažemo, 70 odsto dece obolele od raka uspešno se izleči metodama koje nalaže moderna i zvanična medicina. To jasno govori u prilog da metode zvanične medicine, u koje spada i hemoterapija, daju pozitivne rezultate – kažu iz ovog udruženja.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar