Virus koji ubija rak čami u frižideru u Švedskoj !

Švedski naučnik Magnus Esand izolovao je virus koji bi mogao da bude lek za neuroendokrini tumor, od kojeg je umro i Stiv Džobs, šef „Epla“. Reč je o virusu koji s velikom efikasnošću uništava ćelije raka, sa blagim nuspojavama za ljude, odnosno simptomima nalik gripu. Ipak, epruvete s virusom i dalje čame u frižideru Esandove laboratorije u Upsali, piše britanski „Telegraf“.

Virus koji je Esand izolovao funkcioniše kao „rak raka“ i ubija maligne ćelije

Svi testovi koje je Esand izvršio, i kojima je izuzetno zadovoljan, rađeni su na životinjama, a za testove na ljudima i dalja istraživanja potreban je – novac. Oko milion funti. A Magnus Esand ih nema.

 Caka je u tome što je nesebični Esand sa kolegama već objavio rezultate svog rada na virusu u vodećim naučnim časopisima širom sveta, što znači da modifikovani virus ne može da bude patentiran. A bez patenta ne može da bude komercijalizovan, pa nijedna velika farmaceutska firma neće ni uložiti u njega.

Ubica malignih ćelija

Objašnjavajući principe po kojima funkcioniše virus (puni na mu je Ad5[CgA-E1A-miR122]PTD), Esand kaže da je reč o „ubici malignih ćelija“. Rezultati poslednjeg istraživanja su pokazali da su se tumori kod laboratorijskih miševa topili kao led.

Profesor Magnus Esand

Naime, ljudske ćelije su programirane da umru čim budu inficirane nekim virusom, jer se na taj način sprečava širenje virusa na druge delove tela. Ali, ćelije raka su takoreći besmrtne jer su kroz seriju mutacija nakako uspele da „isključe“ delove svog genetskog programa koje dovode do „samoubistva ćelija“.

To znači da, ako bi se došlo do virusa koji bi uspeo da inficira ćelije raka, virus bi se kroz njih nekontrolisano širio, što bi na kraju dovelo do njihovog uništenja. Virus na taj način postaje „rak raka“.

Traži se donator

I zašto je, posle svega, Esand na korak od odustajanja od revolucionarnog otkrića?

– Novac. Tačnije, nedostatak novca –  kaže kratko ovaj naučnik za „Telegraf“.

Na pitanje o kojoj je sumi reč, on kaže da je to oko milion funti (oko 1,26 miliona evra). Ima li se u vidu činjenica da je farmaceutski gigant „Amgen“ prošle godine platio milijardu dolara za virus herpesa koji takođe ubija ćelije raka, onda suma koje je potrebna Esandu i ne deluje tako nedostižno. Za sada, finansiraju ga Švedsko društvo za istraživanje raka i Švedsko društvo za istraživanje raka kod dece.

Do daljeg, istraživanja na ljudima nisu moguća, niti zakonita. Na pitanje da li bi prekršio sva pravila ako bi njegova žena ili dvojica sinova oboleli od kancera, Esand, dok gleda ka frižideru s virusom, odgovara:

– Ne znam. Ne znam!

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar