Производи струју и продаје ЕПС-у !

БЛАЦЕ – У блачком селу Врбовац прва соларна електрана у Србији, снаге десет киловата, започела је пробну производњу струје за „Електропривреду Србије“.

Власник електране Драгољуб Петровић, који је у овај пројекат уложио око 30.000 евра, нада се да ће месечни приход од ње бити између 400 и 500 евра.
Пробна испорука

Електрану је изградио на свом земљишту, а пројекат је урадило београдско лиценцирано предузеће „Нет инвест“ за осам месеци. Изградња је почела јуна прошле године. Иако је на југу Србије у плану изградња више соларних електрана, а највећа би према пројекту требало да буде у Лесковцу, за сада ниједна није завршена. Она која је планирана у куршумлијском селу Мердаре, иако је, према најави, требало да почне да се гради крајем прошле године, још није започета. Тако је Петровићева соларна електрана прва, не само на југу Србије, већ и у читавој држави.

– Ни једног тренутка нисам сумњао у успех свог пројекта, посебно зато што је на овом подручју 220 сунчаних дана у години. Држава подржава овакве иновације, што ми је дало одређену сигурност. Иако се тренутно изводе пробне испоруке, очекујем да за месец дана склопим уговор са ЕПС-ом о сталним испорукама – каже Петровић и додаје да му је у плану проширење капацитета на најмање 50 киловата. Он истиче да је за један киловат потребна површина од највише осам квадрата, а с обзиром да су панели на висини, простор на имању је за сада довољан за свих планираних 50 киловата. Петровић је по струци ТВ механичар и већ 21 годину има сервис у Блацу. Он и његова породица до сада су живели од пољопривреде и новца који заради поправљајући телевизоре. Електрана се налази на ливади која је у власништву Петровића и удаљена је 200 метара од куће. Иако струју коју производи могу да користе и у домаћинству, Драгољуб каже да ће сва производња ићи ЕПС-у.

– То није велики посао, јер је реч о одржавању и контроли постројења. Доста добро познајем електронику и не пада ми тешко да радим у електрани. Штавише, то је био мој сан и сада, када се остварио, са уживањем га обављам. Искрено, поред тога очекујем и добит. Увек је боље уложити новац у нешто што може да донесе профит, него га чувати у сламарици. Ризик увек постоји, али никада не знаш шта ће уродити плодом док не пробаш – објашњава Драгољуб.
Помоћ општине

У општини Блаце надају се да ће соларна електрана донети корист и власнику, али и локалној самоуправи.

– У овом конкретном случају омогућили смо добијање свих потребних дозвола за врло кратак период. Ипак, сва заслуга за успех иде Петровићу, који је имао храбрости да учини корак напред и оствари свој сан. Увек се трудимо да подржимо пројекте који су од виталног значаја за ову средину – каже председник блачке општине Радивоје Крстовић. Да се у блачкој општини, која има нешто више од 12.000 становника, мали привредници труде да иду у корак са временом и сопственим средствима остварују пројекте, показује и пример блачке млекаре „Лазар“, која ће за двадесетак дана отворити биогасну електрану. Вредност овог пројекта је 2,5 милиона евра.
Италијани чекају дозволу

Представници италијанске фирме „Мултиенерџи консалтинг“, која је заинтересована за изградњу соларне електране снаге два мегавата у атару села Мердара у куршумлијској општини, раније су постигли начелни договор са руководством куршумлијске општине и ЕПС-а о реализацији ове инвестиције, вредне око пет милиона евра. Реализација пројекта требало би да започне у току ове године, одмах по добијању енергетске дозволе од Министарства за енергетику. Идеја за реализацију пројекта потекла је после итраживања која су показала да на подручју куршумлијске општине има највише сунчаних дана у току године.

1 Comment

  1. Мене би интересовало, која је процедура да се добије дозвола за повезивање инвертора на мрежу? Дакле, ако бих ја на кров зграде (на последњем сам спрату, кров је раван) поставио соларни панел(е) рецимо 1KW, и купио инвертор (тзв. grid-tied), спровео каблове споља и кроз прозор (односно кроз рупу поред) у стан и повезао на мрежу, како бих смањио трошкове потрошње струје. Да ли бих ја то смео да урадим, или бих морао прво да тражим неку дозволу (какву, од кога), да ли бих морао нешто додатно да плаћам, да ли инвертор треба да има одређене сертификате (које), итд?

Ostavite komentar