Predstavljena ekološka postrojenja u toplani „Novi Beograd“

Javno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas je bilo domaćin učesnicima evropskog energetskog projekta BECA, trogodišnjeg projekta koji treba da pomogne Evropi da zadovolji standarde emisije štetnih gasova kroz značajno smanjenje potrošnje energije u uslovima gradskog stanovanja.
Predstavljena ekološka postrojenja u toplani "Novi Beograd"

Učesnici projekta BECA u poseti toplane „Novi Beograd“

 

U saopštenju „Beogradskih elektrana“ navodi se da je generalni direktor tog preduzeća Zoran Predić učesnicima projekta BECA, koji su došli iz osam evropskih zemalja, predstavio modernizovana i novoizgrađena postrojenja u toplani „Novi Beograd“.
Takođe, im je predstavio i sistem njihovog funkcionisanja prema energetski efikasnim principima.
Kako je navedeno, projekat se u Beogradu realizuje na Karaburmi u zgradi sa 44 stambene jedinice i zajedničkom indivualnom kotlarnicom.
Pored rekonstrukcije kotlarnice, ugrađeni su centralni merači toplote, kao gorivo se umesto uglja koristi biomasa, a instalirane su i cirkulacione pumpe nove generacije sa promenljivim brojem obrtaja.
U stanovima građana ugrađeni su termostatski ventili i postavljeni delitelji toplote na svako grejno telo, što će stanarima omogućiti da u relativno kratkom vremenskom periodu dođu do infomacije o potrošnji, koji će biti dostupni na posebno sajtu.
BECA je projekat koji treba da razvije, isporučiti i vodi napredne servise na bazi informacionih tehnologija – servise koji za cilj imaju podizanje svesti kod građana i servise upravljanja resursima.
Taj projekat, kako je navedeno u saopštenju, sufinansira Evropska komisija za smanjenje emisije štetnih gasova na ime značajne redukcije potrošnje energije u uslovima gradskog stanovanja.

 

 

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar