Škole u Srbiji ne ispunjavaju standarde zelene gradnje

Više od 700 miliona dece u svetu, od kojih je 800.000 u Srbiji, pohađa škole koje ne ispunjavaju savremene standarde ekološki održivih zelenih zgrada, ocenili su danas predstavnici Saveta zelene gradnje Srbije.
Škole u Srbiji ne ispunjavaju standarde zelene gradnje

Potpredsednik Saveta zelene gradnje Mladen Vukanac

 

Potpredsednik Saveta zelene gradnje Mladen Vukanac rekao je da je koncept zelene gradnje, koja podrazumeva energetsku efikasnost, manji utrošak vode i upotrebu prirodnih materijala, u Srbiji moguć i poželjan.

„Pored pozitivnih uticaja na zdravlje stanovništva i podizanja svesti o značaju ekološke održivosti među budućim generacijama, zelena gradnja ostvaruje značaj za ekonomiju lokalne zajednice, a tim i čitave zemlje“, kazao je Vukanac na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog Dana zelenih škola, koji će se u svetu obeležiti 29. septembra.

Vukanac je istakao da se „korišćenjem lokalnih materijala, pokretanjem lokalnih proizvođača i lokalne radne snage u izgradnji objekata ostvaruje značajna uštedu, koja može da ojača i domaću privredu“.

On je dodao i da za primenu koncepta zelene gradnje nije potrebno puno novca, ali da je svakako važno kako se vodi sistem gradnje i usmerava novac.

Savet zelene gradnje je uradio i kratki vodič za jednostavna unapređenja koje zainteresovani nastavnici i učenici, zajedno sa drugim volonterima, mogu da primene u svojim školama pod nazivom „Moja zelena škola“, a koji se može videti na sajtu www.serbiagbc.org.

Istaknuto je da znanje koje učenici steknu kroz takve projekte koji im daju praktične savete o održivosti, energetskoj efikasnosti, uštedi vode i resursa, štetnim supstancama i održavanju higijene u zgradama, može da utiče da kasnije više pažnje posvete problemima životne sredine.

Pored uticaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje dece, škole imaju veliki potencijal za rasterećenje javnih finansija kroz uštede u potrošnji vode i energije, ali i za rasterećenje zdravstvenog sistema i očuvanje okoline, naglasili su u Savetu zelene gradnje.

Zelena gradnja, procenjeno je, doprinosi 40 odsto smanjenju potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.

Prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, 2013. godine 95 odsto gradnje u svetu biće takozvana održiva zelena gradnja.

 

 

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar