Ukrajina spremna da zatvori nebezbedne nuklearke !

Ukrajinska vlada je spremna da donese odluku o zatvaranju atomskih energetskih objekata ukoliko njihova bezbednost ne odgovara propisima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavio je ukrajinski premijer Nikolaj Azarov na sednici posvećenoj povećanju bezbedne eksploatacije nuklearki.

Sa 15 aktivnih energetskih blokova, od kojih je 13 sa reaktorima tipa VVER-1000 i dva sa VVER-440. Ukrajina je na osmom mestu u svetu i petom u Evropi po instalisanoj snazi atomskih centrala.

„Svi zahtevi IAEA moraju da se ispoštuju, a sve neophodne preporuke kvalitetno i na vreme da se sprovedu. Ukoliko budu neophodne odluke o zatvaranju nekog objekta, vlada je spremna da ih podrži“, rekao je Azarov.

On je naglasio da je neophodno povećati bezbednosni nivo na aktivnim atomskim centralama, uz napomenu da Ukrajina danas u potpunosti obezbeđuje siguran rada nuklearnih blokova, iako postoje određeni problemi vezani za produženje radnog veka tih postrojenja.

Azarov je posebno istakao da svi potrebni remontni radovi moraju da se obave na vreme, i da je „havarija u Černobilju primer da se ni u kom slučaju ne sme rizikovati“, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Posle havarije japanske atomske centrale „Fukušima-1“ Ukrajina se priključila inicijativi Evropske unije na sprovođenju stres-testova za aktivne nuklearke, koji predviđaju ciljanu procenu bezbednosti atomskih centrala na ekstremne spoljne uticaje i kvara energetskog i sistema za hlađenje.

Kontrolom je potvrđeno da se uz sprovođenje niza organizacionih mera i modernizacije, aktivni blokovi ukrajinskih atomskih centrala mogu svrstati među postrojenja koja odgovaraju savremenim zahtevima za reaktore.

Azarov je takođe rekao da Ukrajina u narednih 10-20 godina nema alternativu za atomsku energetiku, podsećajući da je posle havarije japanske nuklearke prošle godine svetska zajednica počela da najavljuje odustajanje od atomske energije u mirnodopske svrhe.

„Ne samo da nema mogućnosti da odustane od nuklerane energetike, Ukrajina će naprotiv da je razvija, i već ove godine počeće izgradnju dva energetska bloka atomske centrale u Hmeljnicku, i izgradnju fabrike za polufabrikate nuklearnog goriva“, rekao je Azarov.

Pre 26 godina, 26. aprila 1986. godine četvrti energetski blok atomske centrale Černobilj, na teritoriji Ukrajine na desnoj obali reke Pripjat, 12 kilometara od grada Černobilj (Kijevska oblast) eksplodirao je četvrdi reaktor što je bila najveća havarija u istoriji atomske energetike.

Zbog katastrofalne eksplozije došlo je do kontaminacije 50.000 kvatdratnih kilometara u 12 ukrajinskih oblasti. Sem toga radioaktivnim zagađenjem pogođeno je 18 ruskih regiona sa teritorijom od bezmalo 60.000 kvadratnih kilometara i 2,6 miliona ljudi, kao i 46.500 kvadratnih kilometara teritorije Belorusije (23 odsto ukupne površine te bivše sovjetske republike).

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar