PESTICIDI: OPASNOST U HRANI

Uprkos pranju, na oko 67 odsto voća i povrća ostaju tragovi pesticida, tvrde u najnovijem izveštaju američki stručnjaci za zaštitu životne sredine. Kora jabuke sadrži najviše hemikalija, a slede celer, čeri paradajz i krastavci.

U devetom godišnjem izveštaju neprofitne američke organizacije za zaštitu životne sredine „Environmental Working Group“, objavljen je spisak voća i povrća u kojem ima najmanje i najviše pesticida.

Jabuke.jpg

Uprkos pranju, 67 odsto plodova koji dospeju do trpeze sadrže neku količinu materija kojima su biljke tretirane protiv bolesti, korova, gljivica i insekata.

Kora jabuke sadrži najviše hemikalija, a slede celer, čeri paradajz i krastavci. Među namirnicama sa najmanje pesticida su kukuruz i luk. Rezultate studije je potvrdila američka Agencija za hranu i lekove FDA.

Pesticidi se dovode u vezu sa brojnim zdravstvenim problemima, naročito onim koji se javljaju u razvoju dece.

Kukuruz-te-1.jpg

Ipak, izloženost biljaka pesticidima nije dovoljno veliki razlog da bismo izbegavali voće i povrće.

Preporuka stručnjaka je da se konzumira isključivo organsko voće i povrće, koje treba dobro da se opere. Da bismo se dodatno osigurali, nije loše ni odstraniti koru.

Luk-te-1.jpg

Pre konzumiranja grožđa, ljutih papričica, nektarina, breskvi, krompira, spanaća, jagoda, paprika, kelja i tikvica treba biti naročito temeljan pri pranju, jer su prema količini neželjenih materija odmah iza jabuka, celera i krastavaca.

Osim već pomenuti kukuruz i luk, najmanje pesticida sadrže ananas, avokado, kupus, grašak, papaja, mango, patlidžan, kivi, grejpfrut, dinje, pečurke.

1 Comment

  1. Da li imate podatke za Srbiju ili za bilo koji region o upotrebi pesticida protiv glodara , da li postoji trend rasta te upotrebe i korelacija sa hroničnim bolestima i teškim hroničnim bolestima kod ljudi ? Ako imate molim vas pošaljite nam ili linkove ili to što imate na epar@mts.rs
    Hvala.

Ostavite komentar