Зелена политика: Никола Лазаревић,председник Еколошке партије Републике Српске

ПРВО И НАЈВАЖНИЈЕ

Предсједници свих партија које имају легитимитет од народа са стручним тимовима, изабрани начелници и градоначелници свих општина, влада, сенат, борачка организација и синдикат, представници универзитета и наравно предсједник РС треба хитно да се састану, предложе своја краткорочна и дугорочна рјешења излаза из кризе.

То је њихова уставна обавеза и око тога не смије бити погађања, одустајања или уских партијских и личних интереса који могу утицати на логично усвојену стратегију рада и развоја консензусом.

Да ме не би неко оптужио да радим за ове или оне пошто тражим консензус, поготово не опозиција, морам рећи да је слика власти после ових избора у РС таква да ће преко десет партија бити одговорно за судбину мога народа и моје државе следећих година на свим нивоима.

Као одговоран човјек, предсједник једне авангардне и пријеко потребне партије за провођење усвојене стратегије за очување и развој РС размишљам шта је једино могуће рјешење и уопште ме не интересује ако се успјешно усвојена стратегија или програм проведе која ће партија или појединац од тога профитирати.

Први корак или консензус свих је сигуран пут да се народ заштити, нахрани и запосли.

Последице ће бити невјероватно позитивне, буџет више него удвостручен, стабилна привреда са дугогодишњим стабилним привредним растом, најбоље школство и здравство, најчистија држава, срећан, високо моралан народ поштован и цијењен због своје слоге и коришћења својих природних богастава и људских потенцијала у корист општег добра.

Правна држава ће да функционише тако да су људска права остварена а не написисана без реализације, државна управа ће служити очувању система и остварених вриједности тако да никад више неће моћи појединац или група угрозити државу што смо нажалост искусили у задње двије деценије.

ШТА МИ ПРЕДЛАЖЕМО?

На локалним изборима 2012. године изашли смо са авангардим приједлогом за изгласавање буџета РС и свих општина у висини од 20% за 2013. годину. Програм наше партије је сертификован 2010. године и он предвиђа капитална улагања у двије стратешке гране привреде РС а то су пољопривреда и туризам као и апсолутно здраву животну средину као предуслов развоја ове двије привредне гране.

Да то не буде једини дио програма морам да кажем да смо максимално опредељени за јавне радове као велику шансу за запошљавање и коришћење наших огромних енергетских ресурса али под строгом контролом како би максималну корист од тога имали држава и општине односно наши грађани и како се не би нарушила животна средина. Наравно да нам је тај сегмент програма најважнији јер нема тог новца који може вратити нашој дјеци природне љепоте и здравље које имамо ако их уништимо.

Да образложим ових 20% у пољопривреду јер ће људи који се разумију у привреду рећи да ми то само популистички изјављујемо без реалне основе. Отприлике са пројектованим буџетом као ове године за идућу годину то би износило око 300 милиона км из буџета владе и 200 милиона км из буџета општина за улагања у производњу хране и инфраструктуру како би спријечили последице суша, поплава и других елементарних непогода.

Можда вам ово изгледа много, наравно да није и сасвим је могуће, да мени неко да мандат за састав владе мој приједлог би био једна милијарда км за ову намјену.

Мора се произвести довољно хране за следеће три године најмање, морамо помоћи веће произвођаче,морамо помоћи десетине хиљада малих произвођача, то су нова радна мјеста, морамо уложити у струку и формирати задруге за сигуран откуп производа, морамо ојачати прерађивачке капацитете за све производе прехрамбене индустрије које можемо због климатских услова производити.

Да неко не помисли да ових 500 милиона иде само за набавку стоке и сјетву. Не, вјероватно не више од једне четвртине од овога директно иде за ту намјену, остало иде у инфраструктуру( наводњавање, пластеници, насипи против поплава, против-градна заштита, улагање у образовање кадрова за рад на терену, адаптацију простора за откуп, хладњаче и др). Овај новац који се издвоји запослиће осим најмање неколико десетина хиљада људи везано за производњу хране и грађевинску оперативу, подстаћи ће производњу разних врста производа за потребе рада у пољопривреди односно он ће се мултиплицирати у највећем обиму или за обичног човјека дио новца ће се обрнути више пута по разним основама.

Најјефтиније радно мјесто је у пољопривреди, што то онда не би искористили и запослили народ а произвели храну коју увозимо. Много тога би се овдје морало написати да би се оправдао овако радикалан потез, много тога се не може написати, једноставно има она историјска изрека чувеног Волта Дизнија који каже „ОНАЈ КО ЗНА ДА ОСМИСЛИ ОН ТО ЗНА И ОСТВАРИТИ“.

Мора РС заокружити за четири године производни циклус из ове области тако да се од производа са њиве осим директне продаје врши и прерада код нас или да се из области сточарства од узгоја до продаје такође заокружи производни циклус. То су сигурна радна мјеста, то је оно што налаже ово тешко вријеме. Питање је шта нам више пријети финансијски колапс у свијету или климатске промјене?

Стручњаци са Оксфордовог института за храну по јучерашњем саопштењу, а њима је сигурно вјеровати кажу да је око милијарду људи тренутно у свијету гладно и предвиђају због климатских промјена и монопола да ће за четири године бити гладно око три милијарде људи.

Да су најпаметнији они који се припреме за производњу хране чувајући воде, ријешавајући хитно наводњавање пољопривредних површина, припремом производње нпр. пластеници са инпрегнисаним најлоном и чврстим конструкцијама, противградном заштитом над пољима и воћњацима таквом да не може птица проћи ако буде потребно, и чврстим објектима пуним сточног фонда не треба надам се више доказивати.

Народ у РС је гладан ја то знам исто као што знам да се ово што сам написао неће неком свидјети.Ако хоћемо да радимо и развијамо нормалну и здраву државу и нацију онда морамо и да се сходно историјском тренутку понашамо.

Оно што вјероватно сврби критичаре овог једноставног пројекта је питање коме ће се умањити паре у буџету да би уложили 500 милиона у производњу хране.

Ево одговора, НИКОМЕ.

Ако се постигне консензус око моралног и економског спаса РС онда ништа није проблем јер се брате много краде на све стране. Неки кажу да се краде најмање милијарда годишње, неки да се краде више, ево нека спасимо 500 милиона крађе и ето пара без марке из овогодишњег буџета.

Ја исто мислим да се ужасно краде али нисам пројектовао ово улагање на тим
имагинарним парама. Има РС довољно пара за плате, пензије, здравство,школство, сервисирање дугова и без ових 300 милиона са републичког нивоа а сигурно неће пропасти ни једна општина ако нпр. од буџета десет милиона два уложи да направи путеве до села, помогне сточарима, воћарима и ратарима, бар им народ неће бити гладан а и знаће то цијенити за идуће изборе.

Да не останем дужан свим производним гранама и произвођачима, ништа се не мијења, ви свакако од ових пара нисте имали користи јер су ишле у крпљење рупа на трулим пантолонама. Нико ово неће осјетити негативно, напротив, пословна клима, радови на све стране само ће вам бити подстицај за већу производњу јер биће пара па ће и народ моћи платити ваше услуге.

Ипак има један услов, неко мора овај договор започети, наравно предсједник РС. Започети и нема растанка док сви не пристану па онда сви пред народ да кажу шта су договорили и потписали. Ето му шансе да остане осим добар политичар и народна мајка или спасилац, како год само нека их натјера на договор, мене интересује резултат.

Има и друго рјешење, ако неће опозиција мислећи да ће нас они(народ) узјахати 2014 па не би да помажу одлазећим онда немам другог приједлога уз дужно поштовање других него нека ми да мандат да му уредим очистим и запослим РС.

Добре су вибрације у Србији, биће ако бог да добро, што не би и ми радикално кренули, можемо чуда направити до 2014 па ако опозиција неће у радикалне реформе нека их народ пита тада што им је то требало ?

www.zelenirs.com

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar