Novozelandski ‘zeleni’ poslanik proziva vladu i pojedince za ekocid (VIDEO)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=P6bJntaejhw]

„Parlament Novog Zelanda se sprema da stavi na snagu jedan nepravedan amandman, izglasan sa malom većinom. On je amandman na ,,emissions trading scheme“ (,,poslovna šema emisija“) i garantovaće opasne klimatske promene za našu decu. Nema pitanja koje je od većeg značaja za ovaj parlament nego zakon dizajniran da spreči opasne klimatske promene.

Klimatska promena nije samo jedan od problema. Radi se o budućnosti planete. Budućnosti života na Zemlji. Budućnosti ljudske vrste. Budućnosti naše dece i unučadi. Bilo ko u ovom parlamentu, bilo ko bilo gde, ko umanjuje problem klimatskih promena, bilo da su oni skeptici nauke ili ne, vrši najveći moralni zločin svih vremena. Jer, oni se igraju sa vatrom, gospodo. Osuđuju planetu na sudbinu igre slučaja. Kockaju se sa životima naše dece. Podrugivaju se bogovima. Igraju rulet sa biosferom planete i ja ne znam šta to rade.

Oni koji zatrudne i rode decu, koji se pate pri porodu i sa ljubavlju doje svoju odojčad, koji ih štite, oblače i hrane, čuvaju njihovo zdravlje, obezbeđuju njihovo obrazovanje, uživaju u deci koja postanu odrasli ljudi i donesu na svet unuke i ciklus života počinje ponovo… ko među nama može da se tako humano žrtvuje za sadašnjost, a tako nehumano da nipodaštava budućnost. Jer to je upravo ono što radimo. Ono što radimo u ovoj pomahnitaloj žrtvi ka iluzornoj sigurnosti u sadašnjosti, gde nadgrizamo pravu sigurnost u budućnosti. Gde je koncept starateljstva u ovom amandmanu, starateljstva za našu decu, za planetu koja ih hrani? Ovo je test naše inteligencije, naše kolektivne inteligencije kao ljudske vrste, kao globalne zajednice, kao ponosne nacije. U svakom ovom slučaju, mi padamo na testu.

Podnosim tužbu za ekocid protiv lidera ove vlade. Tužim Džona Ki i Tima Grosera za moralni ekocid, svesno uništavanje životne sredine naše planete, njen kapacitet da održava život. Ekocid je ilegalan u nekim zemljama, ne još na Novom Zelandu ili u međunarodnom zakonu. Ali, on je politički zločin najvišeg moralnog reda. Oni koji počine ekocid u našem sadašnjem globalnom dobu su krivi za kriminalnu nemarnost, skrnavljenje vrednosti i delatnosti koje održavaju ljudsku civilizaciju. Podižem optužnicu protiv g-dina Ki i g-dina Groser, da su sa ogromnom nemarnošću propustili da vode brigu o građanima Novog Zelanda u suočavanju sa klimatskim promenama, da su prekršili svoju dužnost poverenu od strane naroda.

Ovaj amandman je opisan kao balansirajući čin. On balansira našu međunarodnu reputaciju sa interesima Novog Zelanda, ekonomskom ozdravljenju i budućem rastu. On balansira, tako kažu, predvidljivost zarad investicije biznisa kod nas, sa fleksibilnošću u međunarodnim pregovorima u inostranstvu. U procenjivanju takvog balansirajućeg čina, ova vlada je promašila cilj. Cilj nije da se smestimo na palubu Titanika, nego da okrenemo brod u drugom pravcu. Cilj nije da se nagađamo u sadašnjosti, nego da obezbedimo budućnost. Naš zadatak nije da ublažimo bol sadašnje generacije, nego da osiguramo opstanak sledeće. Lideri ove vlade su izgubili cilj iz vida. Oni nas osuđuju prvo na čistilište, a zatim na pakao; čistilište u nastupajućoj deceniji, pakao u deceniji posle.

Ja njih optužujem za moralni zločin ekocida. U isto vreme kako posmatramo topljenje leda na Arktiku, mi odlažemo ulazak novozelandske poljoprivrede u ,,emissions trading scheme“. U isto vreme kako čujemo o topljenju permafrosta (zone večitog leda) u severnim tundrama, sa potencijalnim oslobađanjem metana, mi nastavljamo sa izbegavanjem naših dužnosti. U isto vreme kako očekujemo otapanje leda na Grenlandu i Antarktiku, sa potencijalnim dugovremenim podizanjem nivoa okeana do deset metara i više, mi zadržavamo regulative koje se čine namerno štetne za šumarstvo. Da li nam je jasan efekat koji klimatske promene već imaju na ciklus monsuna u tropskim predelima? Da li nam je jasna opasnost od acidifikacije okeana, od letnjih šumskih požara? Da li znamo da se globalna nestašica vode i hrane dešava u isto vreme kad i nestašica energije? Da li smo svesni epidemioloških bolesti koje se pojavljuju? Da li nas je briga za smanjenje populacije žaba i za kolaps kolonija pčela u celom svetu? Da li smo ludi, da li smo tako naslepo glupi da ne vidimo šta to radimo? Da li smo takve kukavice da padnemo pod pritiskom svakog najnovijeg komercijalnog zahteva koji se stavi pred nas? Da li smo tako intelektualno slabi da smo u stanju da odložimo akciju za koju znamo da je neophodna odmah, jer posledice nisu pred nama pre nego što je prekasno? Čime smo zaslužili ovakvu vladu? Šta da kažemo svojoj deci večeras kad odemo kući? Oslabili smo novozelandski ,,emissions trading scheme“ danas zato što smo želeli da zadržimo fleksibilnost u ovim nesigurnim vremenima? Zato što nismo bili spremni da izložimo riziku naše kompanije? Zato što smo potpisali sporazum sa koalicionim partnerima da ne osnažimo šemu? Zato što nas je baš briga za budućnost? Zato što neću da te pogledam u oči? Optužujem g-dina Ki i g-dina Groser za moralni zločin ekocida. Globalna emisija (gasova koji stvaraju efekat staklene bašte) koju je UN izračunala, 20 godina nismo u stanju da stvorimo globalni sporazum da se smanji globalna emisija. Mi se zadovoljavamo dobrovoljnim obećanjima, a svako zna, svako je znao tada i zna sada, da dobrovoljna obećanja ne vrede ništa. Raport selektivnog komiteta ignoriše klimatske promene koje se dešavaju oko nas. Šema ,,emissions trading scheme“ je dobro nazvana jer ona posluje u emisijima, ona ih ne smanjuje, ona posluje u njima. Jedino je to što mi to stavljamo na kredit koji će naša deca da otplaćuju svojim životima. Jer globalna ekonomija će da bude u rasulu, od toga što se sada zove klimatske promene, do onoga što će da bude klimatski haos.

Mi dokazujemo da smo vrlo glupi kao vrsta. I mi na Novom Zelandu tome doprinosimo. Podižem optužnicu protiv lidera ove vlade za moralni zločin ekocida. Verujem da će s vremenom stajati da odgovaraju pred decom ovog sveta, decom Džona Ki, unucima Tima Grosera i mojim. Zelena partija u vladi će biti sto posto poštena, sto posto tačna, sto posto pružati otpor u ovoj dramatičnoj bitci da se savladaju opasne klimatske promene. Mi ćemo se boriti svim silama protiv ovog amandmana“

Priredila: Zoe Lujić

Prevela: Milana Veselinović

1 Comment

Ostavite komentar