Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Zeleno svetlo za HE na Limu?!

Kanadska kompanija “Reservoir capital (REV)” dobila je pozitivno mišljenje o Studiji uticaja gradnje dve hidroelektrane na Limu na životnu sredinu.

Saglasnost, kako nvode u REV-u, širom otvara vrata toj kompaniji da za nekoliko meseci dobije građevinsku dozvolu i već na jesen počne realizaciju ovog projekta.

“Vrednost investicije je 146 miliona evra. Dve hidroelektrane ukupne snage 59 megavata godišnje će proizvoditi 230 gigavat-časova struje”, rekla je novinarima direktorka firme REV u Srbiji Miljana Vidović.

Ona je naglasila da dokument na koji je ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine dalo pozitivno mišljenje pokazuje da dva mala jezera u kanjonu reke koja mogu da zadrže prosečan dvodnevni protok Lima, s branama visokim 23 i 28 metara neće promeniti ekologiju kraja.

Prema njenim rečima, ako se u očekivanom roku reše pitanja imovinsko-pravnih odnosa sa Železnicom i Putevima Srbije, za nekoliko meseci dobiće se građevinska dozvola i već na jesen kad opadne vodostaj Lima počeli bi prvi radovi.

“Najpre je u planu skretanje toka Lima, a zatim i gradnja tunela koji će omogućiti izmeštanje dela magistralnog puta. U periodu gradnje očekujemo angažovanje oko hiljadu radnika”, rekla je Vidovićeva.

One thought on “Zeleno svetlo za HE na Limu?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *