Žena sa kancelarijom u prirodi

Ona jaše, lovi, svira kaval… njena kancelarija je jedinstvena, zelena od šuma, plava od bistrih potoka, puna kiseonika i svetla. Upoznajte profesorku Suzanu Đorđević Milošević, doktora poljoprivrednih nauka!

 
  Foto: Nenad Blagojević, privatna arhiva 

Samo u poslednjih desetak godina profesorka doktorka Suzana Đorđević Milošević (47) angažovana je na nizu projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Svi podaci iz njene dvadesetpetogodišnje plodne karijere ne mogu da stanu u ovaj tekst, pa ćemo pomenuti tek najaktuelnije poput projekta u Rajačkim pivnicama i Dimitrovgradu gde se bavi očuvanjem autohtonih rasa i povezivanjem poljoprivrede i turizma – proizvođača vina, mesa, mleka, i ljudi koji se bave turizmom.

O tome govori i knjiga „Mala poljoprivredna gazdinstva i ruralni turizam u Srbiji“ koju je napisala sa Jelenom Milovanović.

– Štivo je namenjeno onima koji žive u selu, koji ga vole i kojima je stalo da se razvija. Studenti je koriste kao udžbenik – priča Suzana kojoj je rad na terenu sasvim uobičajeno okruženje.

Prirodu je zavolela planinareći još kao tinejdžerka, a u srednjoj školi posvetila se zaštiti životne sredine. Inženjersko znanje sa fakulteta pomoglo joj je da udruži interesovanja za prirodne nauke sa ekonomijom. Odatle je „stigla” do ekologije, pa u oblast socioekonomskih pitanja, a posle do integralnog koncepta ruralnog razvoja Evropske unije za koji smatra da je Srbiji neophodan.

Na terenu je naučila da kosi, da jaše i da lovi. Ume da svira tapan i uči da svira kaval.

– Istražujući produkciju travnjaka nisam mogla da vodim saradnika koji bi kosio travu, pa sam morala da naučim. Posle mi je bilo interesantno pa sam kosila i kad nisam morala (smeh). Jahanje je došlo dok sam razvijala program turističkog terenskog jahanja želeći da pomognem da se autohtone rase konja valorizuju kroz neku ekonomsku delatnost. Tokom povezivanja delatnosti seoskog domaćinstva sa lovnom privredom zavolela sam i lov – kaže Suzana koja će uskoro isprobati lov na konju ne bi li inicirala da se kod nas napravi i takva turistička ponuda.

Suzana je završila Poljoprivredni fakultet u Zemunu, gde je odbranila i magistarsku tezu i doktorsku disertaciju. Radila je u Institutu za stočarstvo, u Saveznom ministarstvu za poljoprivredu, kao i u Ministarstvu poljoprivrede, vododoprivrede i šumarstva Republike Srbije. Sada radi na Fakultetu za primenjenu ekologiju. Do sada je bila saradnica dvadesetak međunarodnih razvojnih i konsultantskih organizacija (FAO, UNDP, UNIDO, GTZ, Inwent, GRM, Vakakis).

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar