Zlatar: Rus gradi eko-kuću od slame!

Dmitrij Simonov (26), grafički dizajner iz Sankt Peterburga, sa suprugom Anastasijom i četvorogodišnjom ćerkicom, u Radoinji kod Nove Varoši, gradi porodični stambeni objekat od drveta, slame i gline, na mestu na kom će nići rusko eko-selo.

Bežeći od gužve velegrada, Dmitrijevim tragom na Ljuto brdo iznad zaseoka Subotići na proleće će stići njegovi roditelji, sestra i par prijatelja, a u novoj domovini na zavičaj i ruske stepe podsećaće ih obližnji šumarak breza i smreke koji su kupili od meštana.
Kao što Dmitrij nije tipičan Rus, jer ne puši i ne pije, tako ni jednospratna kuća površine 70 kvadrata u koju bi tročlana porodica Simonov trebalo da se useli na proleće, neće po izgledu i načinu gradnje ličiti na ostale kuće, već će biti jedinstvena ne samo u ovom delu Srbiji. Zidovi će biti od bukovih oblica, gline, kreča i slame, dok će kuća umesto crepom biti pokrivena busenom ljute planinske trave sa obližnjih pašnjaka.

– Neću da prekrasnu prirodu kvarim čelikom i betonom, a kuća koju gradim od prirodnih materijala mnogo je zdravija za stanovanje i ima bolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Kuća je mešavina stilova koje sam upoznao obilazeći sela Rusije i rodnog Kazahstana u potrazi za mestom na kome bi mogao da sagradim eko domaćinstvo. Mada u Sankt Peterburga živimo desetak godina nismo uspeli da se naviknemo na tamošnju klimu – objašnjava Dmitrij.  

U Radoinju su Dmitrij i Anastasija stigli proletos, sasvim slučajno, baš kada su izgubili i poslednju nadu da će i na Balkanu pronaći svoje mesto pod suncem.Pre toga su u Crnoj Gori boravili pola godine, ali im se tamo nije svidelo. 

– Kupili smo u Radoinji 85 ari zemlje i nešto šume, a u Novoj Varoši iznajmili stan dok se skućimo. Privukli su nas priroda i klima, a i meštani su predusretljivi i ljubazni. Zbog toga smo i napravili sajt i fejsbuk grupu kako bismo promovisali zlatarski kraj i njegove lepote, a nedavno je i na gledanoj ruskoj televiziji emitovana reportaža o selu i nama, što je imalo efekta. Već nekoliko porodica i prijatelja iz Rusije najavilo da će nam se uskoro pridružiti u Radoinji. U komšiluku ima dovoljno plodne zemlje na prodaju i za novi početak – priča Dmitrij. 

Dmitrij Simonov kaže da će u Radoinji nastaviti posao koji je radio u Rusiji. 

– Supruga je marketing menadžer i imamo firmu za izradu veb sajtova i kompjuterskih programa, a poslove za rusko tržište možemo da odrađujemo i ovde. Ćerkica uči srpski i kada dođe vreme krenuće u Radoinju u školu – kaže Dmitrij.

1 Comment

Ostavite komentar