Zrenjanin: Protest zbog pijaće vode (VIDEO)

Predstavnici zrenjaninskog udruženja građana „Naš grad, naša stvar“ predali su Vladi Srbije peticiju za hitno rešavanje problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravko Vujasinović iz Udruženja rekao je da su peticiju sa više od 5.000 potpisa predali i u Predsedništvo Srbije i istakao da taj problem mora što pre da se reši.

„Naša voda ima i miris i ukus i boju. Nije problem samo s pićem, nego i to što se ova voda nalazi u hrani koju građani Zrenjanina jedu, jer velika većina fabrika koristi tu vodu za pripremu hrane“, kazao je Vujasinović ispred Vlade Srbije, pokazujući vodu žute boje.

Kako je objasnio, problem s pijaćom vodom u Zrenjaninu traje već 27 godina, dok je ona za piće zabranjena već deset zbog povećane količine arsena.

„Rešenja postoje za ceo svet, zašto ne bi postojalo i za Zrenjanin? Nemoguće da ovakva voda mora da se pije“, dodao je Vujasinović.

Momčilo Grujić iz ovog udruženja naveo je da je nephodno naći privremeno rešenje, kao što je postavljanje cisterni sa ispravnom vodom, jer u Zrenjaninu živi oko 75.000 ljudi.

„Moramo da dignemo stvari na viši nivo. Ne verujemo više nikome dok ne vidimo da je izgrađena fabrika“, kazao je Grujić.

Za danas je najavljena i sednica zrenjaninske skupštine, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlogom zaključka o davanju saglasnosti zrenjaninskom Vodovodu na raskid Ugovora za izgradnju fabriku vode, koji je 2012. sklopljen s nemačkom kompanijom „Vasertehnik“.

Iz udruženja „Naš grad, naša stvar“ naveli su da nisu pozvani na tu sednicu iako je za to, kako tvrde, postojao usmeni dogovor jer je trebalo da se obrate skupštini.

Zrenjaninska voda iz vodovoda zabranjena je za piće od 2004. godine, zbog povećane količine arsena.

SO ZRENJANINA RASKIDA UGOVOR S NEMCIMA ZA FABRIKU VODE

Istovremeno sa protestom u Beogradu iz Zrenjanina dolazi vest da je na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine dala saglasnost JKP Vodovod i kanalizacija da raskine ugovor sa nemačkom kompanijom WTE Vaserethnik o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.

Odluka je doneta na predlog Gradskog veća a direktor Vodovoda Goran Tajdić je posle sednice gradske Skupštine rekao novinarima da su razlozi za raskid ugovora o izgradnji fabrike vode primena standarda o kvalitetu pijaće vode, jer se domaći propisi u toj oblasti razlikuju od evropskih, kao i davanje državnih garancija za tu investiciju.

Sledi nemačka tužbaNemačka kompanija Vasertehnik najavila je danas da će pred međunarodnom arbitražom tražiti zaštitu svojih prava i nadoknadu troškova u slučaju raskida ugovora za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu. „Vasertehnik je razočaran odlukom Skupštine Grada Zrenjanina da raskine ugovor o građenju postrojenja za preradu pijaće vode. U protekle dve godine, otkad je ugovor potpisan, ispunilili smo sve ugovorne obaveze“, navodi se u saopštenju te nemačke kompanije.

„U ovom trenutku Vodovod i kanalizacija ne može da garantuje uzimanje velikog kredita, a ni Grad Zrenjanin nije na to spreman. Gradsko veće dalo je predlog za raskidanje ugovora, a to znači da nema saglasnosti ni da Republike da garancije za kredit kojim bi se finansirala izgradnja postrojenja“, kazao je Tajdić.

On je istakao da Vodovod i čelnici Grada moraju da nađu drugačije rešenje i drugačiji model finansiranja izgradnje fabrike vode, ali da to ne može da se realizuje ukoliko se ugovor sa WTE ne raskine.

„Jedino tako možemo da krenemo u rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu“, rekao je Tajdić.

Kako je naglasio, raskidanje ugovora ne znači da se odustaje od gradnje fabrike vode, već da će se tražiti drugacija tehnološka rešenja i način finansiranja, koji će biti primeren ekonomskim uslovima u državi i koji neće opterećivati građane kroz račune za vodu.

Odbornik SNS Saša Santovac je istakao da je raskidanje ugovora početak rešavanja problema vodosnabdevanja i obećao da će Zrenjaninci zdravu pijaću vodu iz vodovoda dobiti do 2015. godine.

Odbornici opozicije (LSV i DS) nisu želeli da učestvuju u glasanju pa su napustili sednicu Skupštine.

Gordana Goga Nikolić

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2jnWX4JMzis]

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar