Zrenjanin: Traže pravo upravljanja rezervatom Carska bara

Gradsko veće Zrenjanina odlučilo je danas da obrazuje Radnu grupu koja će se baviti aktivnostima u vezi sa imenovanjem tog grada za upravljača Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“.

carska bara zrenjanin

Obrazovanjem Radne grupe, čiji je zadatak da pripremi dokumentaciju neophodnu za preuzimanje upravljačkih prava, lokalna samouprava u Zrenjaninu nastavila je aktivnosti vezane za inicijativu Skupštine grada za izmenu uredbe i proglašenje Grada Zrenjanina kao upravljača nad tim rezervatom.

Područje „Stari Begej – Carska bara“ je svrstano u prvu kategoriju zaštite, a čuvanje zaštićenog područja ranije je povereno Ribarskom gazdinstvu „Ečka“.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je danas da je gradska Skupština krajem decembra prošle godine donela i nadležnom ministarstvu prosledila Zaključak o pokretanju inicijative za izmenu Uredbe o proglašenju Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ u cilju imenovanja grada Zrenjanina za upravljača.

Nadležno ministarstvo, podsetio je on, je početkom 2013. godine obavestilo vlast u Zrenjaninu da je potrebno definisati razloge za izmenu upravljača i precizno formulisati vidjenje budućeg upravljanja rezervatom, sa jasnim i konkretnim obrazloženjem organizacije kojoj bi se eventualnom odlukom Vlade Srbije poverilo upravljanje Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“.

– Odluka o formiranju Radne grupe je zato danas i doneta i očekuje se da ona preduzme dalje korake. Poveravanjem na upravljanje rezervata Gradu Zrenjaninu obezbedilo bi se bolje očuvanje, unapredjenje, ali i bolje održivo korišćenje i prikazivanje prirodnih i drugih vrednosti područja tog rezervata, a samim tim bi se pospešio i razvoj turizma u našem gradu – rekao je Janjić.

1 Trackback / Pingback

  1. Здрав боравак | Био-блог

Ostavite komentar